miercuri, 31 august 2011

De ce ascultam muzica?




Nu mai dau de cateva luni pe TPU.Da' cand dau ori nimeresc "vrun" cretin din ala de ma face sa ma intreb daca chiar fac parte din aceasi specie cu el ori dau de niste intrebari de ma lasa masca.
Si dupa cum stiti;
"Simplitatea e cel mai complicat lucru..."
Am vrut sa reflecatm asupra acestei intrebari ce poate parea atat de comuna iar pe de alta parte poate soca,lasa rece/masca,amuza,enerva etc etc prin raspunsurile ei.
Nu am raspuns la intrebarea unui utilizator care obisnuieste sa scrie tot felu' de chestii destepte(Ecea)din simplul fapt ca habar n-am.
O ascult,traiesc/ma regasesc prin ea,o iau cu mine peste tot,reprezinta mai mult decat niste simple cantece,ma fac sa reflectez asupra vietii si nu in ultimul rand imi umple sufletul si mintea.
Si totusi toate acestea parca nu sunt de ajuns de definitorii in descrierea acestui sentiment.Muzica ma impresoara si atat.
Bine inteles fiecare isi alege stilul propiu,artistul favorit,trupa favorita,probabil si un cantec pe care cand il aude i se ridica parul pe mana si il numeste favorit.De partea cealalta sunt cei care atunci cand aud o anumita persoana cantand sau un anumit cantec li se face rau si chiar daca majoritatea o numesc muzica ei o numesc gunoi auditiv sau...cum imi place mie "ciorba de peste"(nu de alta da nu cred ca e o chestie care sa imi provoace greata mai rau decat ciorba de peste).
Si revenind la muzica...
Inca de cand am facut acest blog am pornit de la premiza ca rock'ul nu este ceva pentru toata lumea,si mai ales sub genuri ca Black,Death Metal si orice alt gen numit "heavy" fiind cosiderat asurzitor si numit "sunet" fara mesaj.
Ei bine,pe langa faptul ca nu au cel mai mic gram de creier,persoanele care afirma acest lucru nici macar nu au ascultat o melodie rock vreodata,si,cum era si normal,intr-o lume plina de stereotip'uri,contradictii si conceptii in care marea majoritate are ultimul cuvant,daca nu esti facut la matrita esti considerat "ciudat",satanist,gay sau emo.Ma rog,nu vorbim de comunisme(voi face o postare separata pentru asta)ci despre cum ne cuprinde si tine asa o vreme muzica buna.
Bine,si daca tot am inceput subiectul "rock si cei ce il asculta" hai sa mai zic cate ceva in jururl acestei idei;
Daca nu simteam inca de la prima melodie ca sunt facuta pentru rock,nu ma aventuram in acest gen pe care nu multi il inteleg.Am simtit o legatura speciala,si pentru cei care asculta doar comercialisme,fara mesaj si doar bum-bum nu au cum sa inteleaga cu melodia,in cazul meu "Welcome to thye jungle",poate parea una fara mesaj dar pentru mine a avut,unul imens,urmata de melodii mult mai "hard" sau mai soft am facut aceea legatura imediata cu rock'ul si,trecuta de la Lady Gaga la Puya si ivers am stiut ca asta pe pentru mine!
Stiam ca ce ascultam nu era muzica,ceva ce sa ma completeze,sa ma inteleaga,sa ma asculte si eu sa il ascult pe el(ma rog,pe ea-muzica-),era doar un ritm pe care imi miscam curu' si atat.
Pot spune cam pana la rock nu am ascultat vreodata o muzica cu mesaj.Ma rog,mai asculta mama in masina o Metallica,un GN'R,favoritul ei Eric Clapton sau dragostea ei secreta(Ooops)Elvis Presley dar nu aveam de gand sa o digerez si dadeam pe radio,la comercialisme(numai eu stiu cat regret toti anii in care mi-am otravit creierul).
Stiu sigur ca rock'ul e pentru mine,cu toate sub gen'urile lui.Mai stiu si ca nu mor daca ascult un pop(de calitate),de fapt chiar imi place(sa se sublinieze DE CALITATE),blues si jazz,orice melodie cu mesaj,orice foloseste mai mult de 35 cuvinte pentru exprimare repetate la infinit si orice care ma prinde de prima data,cel putin la mine asa e,daca la prima ascultare nu imi intra la sufletel asa va ramane pentru totdeauna.
Stiu foarte bine ca este pentru mine,ma descrie perfect si unele melodii mi se potrivesc manusa,stiu ca este superb,ascultabil,digerabil(cel putin de stomacul meu),il iubesc pentru ca este neinteles(exact ca mine),iubesc faptul ca oamenii ma considera ciudata si sunt innebunita dupa riff'urile de chitara,cand aud un solo facut ca la carte mi se ridica parul pe mana,daca aud sunetul tobelor se creeaza acea legatura creier-melodie si ramane asa ceva timp.Stiu toate astea dar tot nu pot definii rock'ul(si orice alt gen de muzica buna),nu pot spune ce inseamna pentru mine(dar cred ca voi incerca) dar stiu sigur ca este pentru mine,ma simt mandra ca fac parte din minoritate,sunt o mica satana si iubesc chestia asta.

Mi-e al naibii de greu da...ok,o sa incerc sa fac o lista relativ scurta cu ce reprezinta muzica pentru mine/cum o percep/de ce o ascult si cum ma face sa ma simt:

-Mi-ar sta mancarea in gat dimineata daca nu mi-as incepe ziua cu "Here comes de sun". -Nu as accepta sa apuna soarele fara sa ascult "Kashmir"(la naiba,cand ma prinde,nu imi mai da drumu'. -Daca se lasa intunericu' fara "Fear of the dark" chiar mi se face frica. -N-as putea sa merg la un drum mai lung de 4 ore fara "Born to be wild"... -Iar in ora de mate nu as rezista cu sarguinta fara "Hey stoopid". -Dupa cum am spus,o sa mi-o pun prima data pe "Touch too much"(si daca tot am zis asta,acum chiar mi-a venit sa va intreb pe ce melodie v-ati pus-o/ati vrea sa v-o fi pus sau urmeaza sa v-o puneti?)(pura curiozitate). -Si desi stau la etaju' 1 si merg pe scari imi pun cele 30 sec. din "Love in an elevator". -"You shook me all night long" ma linisteste,"Estranged" ma face sa urlu' dupa o vodka,"Talk dirty to me" ma face sa...s-o lasam asa,"Jump" imi provaca efectu' spontan,"I wanna be sedate" ma face sa ma gandesc de 2 ori si "Turn the page",dupa ce imi da o stare de tot rahatu' ma face sa imi dau seama ca si maine va rasarii soarele,tot ce am facut azi va fi uitat si nu trebuie sa regretam absolut nimic din ceea ce am facut.(Stati asa ca mai am). -Nu pot sta mai mult de 2 ore fara muzica,simt ca ma sufoc. -Headbanging'urile fac bine,te scapa de eventualii paduchi.Sfat:Stati departe de orice,masa,scaun,televizor(orice cu colturi ascutite,manere,lame taioase). -Rock'ul a revolutionat multe lucruri:2 dintre cele mai importnate sunt riff'urile si solo'urile de chitara. -Cand aud orice sunet(bine realizat) mai moale sau mai dur scos dintr-o chitara parca ma "paleste" cineva cu o vaza peste ceafa si ma trezesc intr-un univers paralel plin de plete/piele/motoare/whiskey si rock.
-Orice solo de tobe imi rasuna in cap si in inima pentru o buna bucata de timp.
-Ma linisteste. -Ma agita. -Ma face sa zambesc. -Ma face sa plang. -Ma face sa vreau sa lovesc pe cineva/ceva. -Imi face foame:)). -Nu cred ca am facut vro' tema vreodata fara fundal muzical. -Vocea lui Lemmy imi emana putere/duritate/heavy metal. -Nu concep sa treaca o zi fara Led Zeppelin. -Uneori nu ma pot exprima sa cum vreau,Metallica imi sare in ajutor. -Sunt constienta ca rock'ul a fost o salvare pentru mine. -Poti asculta orice gen existent in lume,nu te va prinde o melodie mai mult decat o balada rock. -Nu stiu ce m-as face fara melodiile celor de la Lynyrd Skynyrd. -Cand aud orice melodie rock interepretata de o femeie ma face sa ii multumesc lui Dumnezeu ca n-am boase. -Pentru mine rock'ul nu e doar muzica,e un mod de viata.

Si aceste idei pot continua la nesfarsit.Am scris atat,mi-am stors creieril si totusi...De ce ascultam muzica?
Nu pot definii sentimentul.

Muzica nu trebuie definita,doar ascultat si traita.

Acestea fiind spuse eu mi-am cam terminat treaba cu aceasta postare si mi-am dat seama in sfarsit ca muzica si motivul pentru care o ascultam(sau ma rog...eu)nu are o definitie,e ceva magic si daca gasesti acel gen de muzica,artist,melodie care sa fie facuta "pentru tine" atunci te poti declara un om fericit.
Pentru unii sunt doar versuri,sunete.Pentru mine e viata!

Acum ca am facut si paranteza de final,chiar ca o sa inchei(parca tot simt nevoia sa mai spun ceva).Din pacate nu mai am ce asa ca o sa va las cu deja bine-cunoscutele intrebari(ceva mai multe de data asta).

1.Pana la urma...De ce ascultam muzica?
2.Ce gen va reprezinta cel mai bine?
3.Ce subgen al rock'ului va reprezinta cel mai bine?
4.Care este artistul vostru preferat?
5.Care este trupa voastra preferata?
6.Care este melodia voastra preferata?
7.Care sunt melodiile ce va starnesc anumite sentimente si care sunt acelea?
si 8.Ce postare de acest gen ati vrea sa fac pe viitor?

duminică, 28 august 2011

Discography corner:Bon Jovi-Slippery when wet


Imediat ce am terminat Top 200 Greatest Rock Albums v-am promis informatii despre fiecare album intr-o noua rubrica(o sa imi vina sa vars daca mai zic asta de 2-3 ori),Discography Corner,avand in vedere ca memoria calculatorului meu e varza si daca mai scriam ceva in aceea postare exploda am zis sa o facem "step by step" si chiar daca am vrut sa le iau intr-o ordine chiar nu aveam chef sa scriu de unul din albumele Skillet asa ca am inceput cu unul din preferatele mele din aceea lista,cel mai bun album Bon Jovi,Slippery when wet.

Data Lansarii:
18 August 1986(USA),12 Septembrie 1986(UK)
Gen:Hard Rock,Heavy Metal,Glam Rock
Durata:43:42
Casa de Discuri:Vertigo
Producator:Bruce Fairbairn
Coperta:Presupun ca deja cunoasteti coperta oficiala,una foarte simpla,poate prea simpla pentru un album de calibrul acestuia-o punga de gunoi,uda pe care sunt trasate cuvintele ce formeaza titlul albumului.De aceea am ales pentru prezentare coperta neoficiala,care nici macar nu putea fii cenzurata,fiind considerata mult prea sexy a fost respinsa pentru imaginea mult prea obscena ale acelor vremuri.Celebrul tricou "Slippery when wet" in care Jon a sustinut multe concerte din cadrul turnlui pentru promovarea albumui a fost pus intr-o lumina cat mai atractiva pentru ochi si imaginatia masculina.Si dupa lipstick'ul roz si oja de aceeasi nuanta,la naiba mi-am dat seama ca pitipoance existau si in anii '80(sau poate duduia din ipostaza sexuala ce a facut deliciul publicului masculin avea niste gusturi oribile in materie de make-up).Si desi sunt fata(cel putin dupa aparente)prefer aceasta coperta in locul cei originale,e genul acela de controversa care mai ridica putin popularitatea albumului.
Rating/Grafice/Premii:
Tara: Pozitie:
Australia 1
Canada 1
Finland 1
Germany 11
Japan 10
New Zealand 1
Norway 1
Sweden 3
Switzerland 1
Netherlands 2
United Kingdom 6
United States 1

Organizatie Nivel Data
RIAA – USA Gold October 15, 1986
RIAA – USA Platinum October 15, 1986
RIAA – USA 2x Platinum November 6, 1986
RIAA - USA 3x Platinum December 9, 1986
RIAA - USA 4x Platinum January 6, 1987
RIAA – USA 5x Platinum January 20, 1987
RIAA – USA 6x Platinum February 19, 1987
RIAA – USA 7x Platinum April 27, 1987
RIAA – USA 8x Platinum August 21, 1987
RIAA - USA 9x Platinum November 29, 1989
RIAA - USA 10x Platinum October 21, 1993
RIAA - USA 11x Platinum November 18, 1994
RIAA - USA 12x Platinum October 10, 1995

DataPozitie
20/09/1986N8
27/09/1986Down13
04/10/1986Down18
11/10/1986Down30
18/10/1986Down38
25/10/1986Down41
01/11/1986Up32
08/11/1986Up20
15/11/1986Up7
22/11/1986Down10
29/11/1986Up6
06/12/1986Down8
13/12/1986Down10
20/12/1986Down12
27/12/1986Up11
03/01/1987Down12
10/01/1987Up8
17/01/1987Up6
24/01/1987Down7
31/01/1987Down9
07/02/1987Down12
14/02/1987Down15
21/02/1987Down19
28/02/1987Up18
07/03/1987Down20
14/03/1987Down28
21/03/1987Down31
28/03/1987Down34
04/04/1987Down41
11/04/1987Up30
18/04/1987Up26
25/04/1987Up24
02/05/1987Up23
09/05/1987Up22
16/05/1987Down27
23/05/1987Down31
30/05/1987Up29
06/06/1987Down34
13/06/1987Down38
20/06/1987Down44
27/06/1987Down46
04/07/1987Down47
11/07/1987Down49
18/07/1987Down56
25/07/1987Up51
01/08/1987Up50
08/08/1987Up40
15/08/1987Down45
22/08/1987Up19
29/08/1987Down21
05/09/1987Up17
12/09/1987Down29
19/09/1987Down42
26/09/1987Down54
03/10/1987Down67
10/10/1987Down69
17/10/1987Down72
24/10/1987Down84
31/10/198784
07/11/1987Down93
09/01/1988Re-Entry82
16/01/1988Up64
23/01/1988Down66
30/01/198866
06/02/1988Down74
13/02/1988Down87
20/02/1988Up78
27/02/1988Up65
05/03/1988Down85
12/03/1988Up83
19/03/1988Down99
09/04/1988Re-Entry93
16/04/198893
23/04/1988Down100
27/08/1988Re-Entry87
10/09/1988Re-Entry94
08/10/1988Re-Entry88
26/08/1989Re-Entry62
02/09/1989Down63
09/09/1989Down74
03/11/1990Re-Entry73
05/01/1991Re-Entry74
12/01/1991Up67
19/01/1991Up52
26/01/1991Up46
02/02/1991Down52
09/02/1991Down53
16/02/1991Down56
23/02/1991Down67
02/03/1991Down70
18/05/1991Re-Entry71
15/06/1991Re-Entry42
22/06/1991Down63
26/09/1992Re-Entry66
03/10/1992Down73
20/03/1993Re-Entry38
27/03/1993Down52
15/05/1993Re-Entry64
22/05/1993Up53
29/05/1993Up50
14/08/1993Re-Entry67
21/08/1993Down73
11/09/1993Re-Entry54
18/09/1993Down68
02/10/1993Re-Entry65
09/10/1993Up64
16/10/1993Up42
23/10/1993Down60
30/10/1993Down63
26/03/1994Re-Entry72
02/04/1994Down73
09/04/1994Up68
18/06/1994Re-Entry63
25/06/1994Up45
02/07/1994Up34
09/07/1994Down50
16/07/1994Up42
23/07/1994Up41
30/07/1994Down75
27/08/1994Re-Entry70
01/07/1995Re-Entry74
08/07/1995Up63
08/06/1996Re-Entry59

Din datele oficiale reiese ca este unul dintre cele mai bune albume ale tuturor timpurilot si cu siguranta cel mai bun album Bon Jovi.A fost votata al 4-lea cel mai bun album lansat in '86 si ramane unul dintre cele mai bine vandute si premiate.Melodii de baza pentru rock'ul classic ca "Livin' on a prayer","You give love a bad name" si "Wanted Dead or alive" au fost pe locurile fruntase in mai toate top'urile pana la sfarsitul anului '87.
Toate cele 3 mentionate mai sus au ocupat locurile 1,7 in Billboard 100 si "You give love a bad name" si "Livin' on a prayer" au numit Bon Jovi prima trupa rock ce au avut 2 single'uri consecutive pe primul loc in acest top.A fost si va ramane unul dintre cele mai bine clasate albume din istorie pentru primul loc in Billboard 200,ocupat pentru 8 saptamani si timpul de 35 saptamani in top 5.A fost cel mai bina vandut album din '87 in USA si in aceelasi an certificat cu aur,ca mai apoi sa fie certificat de 12 ori cu platina.Ramane unul dintre cele mai bine vandute albume rock din istorie.Si in UK a fost pentru 6 saptamani pe locul 1 si 107 saptamani in Top 20.Ramane cel mai bine vandut album Bon Jovi din UK si a fost certificat de 3 ori cu platina de catre BPI,a fost,de asmenea premiat cu diamant in Canada si de 6 ori cu platina in Australia.

Compozitie:Multi pun succesul pe seama lui Desmond Child,cel cu care baietii au colaborat la scrierea hit'urilor.Toate cantecele inafara de "Livin' on a prayer","You give love a bad name" si "Whitout Love" au fost scrise de Richie si Jon,acestea 3 au avut si semnatura lui Desmond.
Partea muzicala le-a apartinut exclusiv baietilor.
Iron este cum Jon nu a vrut sa puna "Livin' on a prayer" pe album,considerand ca nu este un cantec indeajuns de bun.Intr-un final Richie la convins si ca o ironie acesta a devenit single'ul nr. 1 Bon Jovi.
De asemena personajele in jurul carora s-a creeat cantecul(Tommy,Gina) au mai aparut si in "It's my life",care,de asemenea este unul dintre cele mai sunocute cantece Bon Jovi.

Track List:
1. "Let It Rock" Jon Bon Jovi, Richie Sambora 5:25
2. "You Give Love a Bad Name" Bon Jovi, Sambora, Desmond Child 3:44
3. "Livin' on a Prayer" Bon Jovi, Sambora, Child 4:09
4. "Social Disease" Bon Jovi, Sambora 4:18
5. "Wanted Dead or Alive" Bon Jovi, Sambora 5:08
6. "Raise Your Hands" Bon Jovi, Sambora 4:16
7. "Without Love" Bon Jovi, Sambora, Child 3:30
8. "I'd Die for You" Bon Jovi, Sambora 4:30
9. "Never Say Goodbye" Bon Jovi, Sambora 4:48
10. "Wild in the Streets" Bon Jovi 3:54
Parerea mea:L-am plasat pe locul 67 in Top 200 Greatest Albums off All Time,e o capodopera a anilor '80.Genul acela de classic facut de copii nebuni care la 20-25 de ani nici macar nu visau la un asemena succes.
E unul din albumele mele de suflet si fara dar si poate,alaturi de Appetite for destruction il plasez undeva pe primele 5 locuri intr-un top al albumelor din anii '80.
Si avand in vedere ca este cel mai bun album al trupei mele preferate nu vad cum ar putea sa nu imi placa.
Ce pot spune?O capodopera in adevaratul sens al cuvantului.

Si,evident,intrebarile:

1.Ce parere aveti despre albumul Slippery when wet?
2.Este el cel mai bun album Bon Jovi(daca nu,care?)
3.Ar mai fi fost atat de apreciat daca "Livin' on a prayer" nu facea parte din el?
si 4.Ce album ati vrea sa vedeti in urmatoare editie a acestei rubrici?