sâmbătă, 15 octombrie 2011

30 de ani de cand industria muzicala a primit un nou nume:Metallica!















































































































15 Octombrie 1981 a reprezentat data in care trupele de glam si hair metal aveau sa fie atacate de una dintre cele ma vandute/apreciate/controversate/ascultate/urate trupe ale ultimilor 50 de ani.
Acum 30 de ani Lars si James se intalneau,o puneau de o legenda fara sa stie si la scurt timp deveneau unul dintre cele mai cautate brand'uri din intreaga industrie de divertisment.
La inceput se declarau nepasatori,ii durea in 14 de faima,voiau sa faca muzica,aveau fiecare pana in 20 de ani si nu se gandeau la avere,faima si reflectoare,conta doar muzica.
Anii au trecut si Metallica...nu a ramas aceeasi.
Parerile,telurile si buzunaru' s-a schimbat considerabil,melodiile si-au pierdut din valoare,colaborarile tot mai "negandite" sunt puse sub semnul intrebarii si cantecele nu mai sunt cantece.
Metallica de azi arata...diferit,arata comercial,s-a schimbat,Metallica de atunci arata nemaipomenit,Metallica de la inceput,aceea combinatie "distrugatoare" dintre Mustaine si Burton,James si Lars faceau ca orice alta trupa sa para mediocra.
A suferit multe schimbari si totusi a stat in picioare,au compus si fara Cliff,care s-a stins mult prea devreme,au schimbat chitaristul si multi fani au privit asta ca pe o tragedie,si totusi a rezistat.
Pana la un moment,unde s-a facut trecerea de la trash,heavy la comercial,ieftin.S-a trecut de la muzica la avere...cam asta s-a intamplat cu mai toate trupele ce fug pe cat posibil de o explicatie coerenta(parca nu ar fi destul de evident).
Dar oricum ar fi,si oricat de diferita ar fi Metallica este Metallica,s-au schimbat radical,dar nu putem denigra legendele.Prezentul e urat,trecutul e mirific.
Ceea ce au facut pentru industria muzicala ramane acolo,ca unul dintre cele mai importante "schimburi" de la "baieti in piele si pe tocuri" la...Metallica.
Acesta este principalul motiv pentru care sunt "legende" si oricant de mult ar "schimonosii" prezentul,trecutul este acolo,trecutul e cel care a schimbat industria muzicala,trecutul e Metallica.


Lars Ulrich a "prins" gustul muzicii bune de la primul concert Deep Purple la care a asistat.

"In 1973 I got dragged along to see Deep Purple. That was the turning point. I didn't know what was going on, but I saw Ritchie Blackmore throwing his guitar around and doing all these silly poses, and I was pretty impressed."~Lars Ulrich

A devenit fascinat de NWOBHM(New Wave of British Heavy Metal),asculta tot mai multe trupe ca Thin Lizzy,Motorhead sau Saxon si voia sa faca parte din acest "nou curent".
Asta l-a facut sa dea un anunt in ziarul The Recycler in care spunea ca are nevoie de un solist/chitarist pentru o trupa.
In aceelasi ziar avea postat si James Hetfield un anunt in care spunea ca cauta tobosar.
Cei doi s-au intalnit,si fascinat de preferintele muzicale ale lui Lars,s-au hotarat sa formeze o trupa.

"I would spend days just going through Lars' record collection, taping over my REO Speedwagon cassettes with bands like Angel Witch and Diamond Head and Motörhead. I was in heaven at his house."~James Hetfield.

Dupa multe incercari nereusite de a gasi un nume sugestiv pentru formatie,trecand prin nume ca Grinder,Blitzer sau Red Vette,baietii s-au oprit asupra numelui Metallica,nume venit de la un editor de revista ce avea de gand sa isi numeasca publicatia astfel si,intrebandu-l pe Lars ce nume sa aleaga "Metal Mania" sau "Metallica",acesta si-a insusit Metallica pentru trupa.
In acel moment trupa era formata din:
Lars(tobe),James(chitara ritmica,bass,voce) si Lloyd Grant(voce).La scurt timp l-au cooptat pe Dave Mustaine la chitara si pe Ron McGovney la bass.

In aceea perioada nu erau decat o trupa locala care cantau in barurile din LA(cele mai mari,ce-i drept). O rampa de lansare a fost concertul in deschiderea celor de la Saxon din Whiskey A Go Go.

"We formed this band when we were 18-19, we couldn't play...we were just like 'Let's get together and play some cover songs, drink some vodka'...A year and a half later we were touring the world, releasing records!"~Lars Ulrich

Cateva luni mia tarziu au lansat primele 4 single'uri("Hit the lights",Jump in the fire",The Mechanix" si "Motorbreath").
Au continuat show'urile in baruri pana cand,intr-o noapte de Duminica(daca e sa il credem pe James pe cuvant),il intalnesc pe Cliff Burton in barul in care aveau si ei concert in aceeasi seara.
Pe atunci membru formatiei Trauma,James si Lars au fost atat de incantati de prezenta scenica si sound'ul perfect pentru Metallica pe care le avea Cliff incat au vrut neaparat sa il aiba in trupa.

"I could just see them go, 'oh my God! Look at that guy!' The thing that struck them most was that while you see lead guitar-playing, here you had a guy playing lead bass! They though that was great."~Marrs(sunetistul trupei,in momentul in care a vazut recatia celor doi cand l-au vazut pe Cliff cantand.)

Imediat dupa ce a coborat de pe scena s-au dus la el sa il intrebe daca nu vrea sa cante alaturi de ei in Metallica.
Pe moment a refuzat vehement,dar cateva zile mai tarziu l-a sunat pe Lars si i-a spus ca va canta cu ei doar pe perioada concertelor ce urmau sa fie sustinute in San Francisco(dar avea sa devina membru oficial al trupei).
In cadrul concertelor sustinute in San Francisco,baietii l-au vazut(si cunoscut) pe Kirk Hammett,pe aunci chitarist in Exodus.

"I remember the first time I heard Kirk. He had a feel that very few young players have-very rooted in European metal."~Lars Ulrich

Si s-au declarat "multumiti" de el inca de la inceput.Seria de concerte odata terminata,trupa s
-a mutat la New York unde problemele cu alchool'ul aveau sa fie cea mai mare piatra de incercare din cariera lor(daca e sa ne gandim ca si Cliff a murit din cauza alchool'ului(pariez ca soferu' era beat) putem spune ca e cuvantul ce a "dictat" in istoria trupei)problemele dintre Dave si ceilalti membrii fiind din ce in ce mai mari din cauza consumului de bauturi alcoolice.

Lars si James cad de cmun acord sa il dea afara din trupa de Mustaine si sa il coopteze pe Kirk Hammett,care a acceptat sa cante alaturi de ei.
Imediat dupa cooptarea lui Kirk,lanseaza unul dintre cele mai influente si bine vandute albume de debut din istoria metal'ului,Kill 'Em All.

La cateva zile de la lansarea albumului,trupa a plecat in turneu,unde au inceput sa munceasca la urmatorul album.
In cadrul turneului au cantat alaturi de Anthrax si Twisted Sister.

Dupa ce au lansat cel de'al doilea album,Ride the lightning(considerat de multa lume cel mai bun album Metallica),trupa a plecat intr-un alt turneu,european de aceasta data,in cadrul caruia a cantat alaturi de W.A.S.P,Bon Jovi si Ratt.

In cadrul acestui turneu,au inceput de asemenea munca pentru cel de'al treilea album,Master of Puppets.
Odata ce albumul a fost gata,trupa s-a intors la San Francisco unde au cantat cu Megadeth(prima data),Exodus si Metal Church.
In Martie 1986,Master of Puppets era in sfarsit lansat,si baietii incep un alt turneu,pe 27 Martie 1986 in deschiderea lui Ozzy Osbourne.


Erau in plin turneu mondial,in nordul Europei cand,in noaptea de 27 Septembrie 1986,dupa o petrecere in stiulu Metallica,cu alcool si cat mai multa bere,soferul autobuzului in care se afla trupa(si tot staff'ul care se ocupa de concerte)a pierdut controlul masinii,iar aceasta s-a rasturnat pe un camp din Suedia,de unde trupa se intorcea de la un concert.
Toti membrii trupei si staff'ul au reusit sa iasa teferi din masina,singurul care a ramas blocat a fost Cliff Burton.
Acesta a murit abia dupa ce a venit descarcerarea,iar cei care trebuiau sa ridice autobuzul sub care era bloca Cliff l-au scapat de 2 ori(pariez ca erau romani)peste trupul si asa slabit a ui Burton.
La inmormantarea sa,trupa a interpretat piesa "Orion"(un instrumental superb) si,cateva luni mai tarziu au lansat un material intitulat "Cliff 'Em All" in cadrul caruia au prezentat imagini exclusive cu Cliff alaturi de trupa,solo'uri de bass si imagini personale,la doar doua saptamani de la lansare a devenit cel mai bine vandut material de acest gen.

"We always miss Cliff, but he is kind of on the record (...And Justice For All.) The song "To Live Is To Die" is really based on a number of riffs that Cliff wrote a couple of years ago. It's kind of cool to have something written by Cliff on the new album." ~Lars Ulrich.


"I know Cliff, more than anyone else in the band, would have been the first guy to give us a kick in the ass, and wouldn't want us to sit around. It's what he would have wanted us to do."~Lars Ulrich.


"We were writing Master of Puppets and driving around in his green Volkswagen to photo sessions. Cliff would just pound this Misfits stuff, drum on the dashboard, and make everybody fucking nuts. And Cliff wasn't the best driver to begin with." ~Lars Ulrich.


"We used to sleep four to a room. I had to share a bed with Lars, he used to take all the blankets. I would never sleep with Cliff, because he had really pointy elbows. Really bony. Actually no one snores much. We drool a lot." ~Kirk Hammett.


"If we had hung it up, Cliff would've been so pissed off." ~Kirk Hammett


"I remember him really loving the way Ed King of Lynyrd Skynyrd played guitar. He'd always ask me to show him Skynyrd licks, and then he'd end up saying, 'Man that's tricky, that's really tricky."(referindu-se la Cliff).~Kirk Hammett.


"To this day, I think about him every day."(referindu-se la Cliff)~Kirk Hammett.


"I had seen Cliff in this band called Easy Street when I was like 16 years old at a club called International Cafe in San Francisco...It always stuck out in my mind. This guy with wild, wild red hair flying all over the place and a Rickenbacker and a real distinct bass style and I thought to myself, 'This guy is fucking wild!'" ~Kirk Hammett.




"Cliff had some very loyal fans, including me."~Jason Newsted.


"There was a huge shadow there. I'd always looked up to him so much."(referindu-se la Cliff)~Jason Newsted.


"Knowing Cliff's attitude, he'd kick our butt's if we quit." ~James Hatfield. "I remember this guy (Cliff) lit my couch on fire a couple of times".~James Hetfield.


"When it got to the part where the first Pharaoh's son is taken and the fog rolls in, Cliff said, "Look...creeping death." And I was like, "Whoa, dude, write it down! Sheer poetry!" ~James Hetfield.


"When a man lies he murders some part of the world. These are the pale deaths by which men miscall their lives. All this I cannot bear to witness any longer. Cannot the kingdom of salvation take me home."~Cliff Burton.

Dupa ce moartea lui Cliff a zguduit nu doar trupa cat si intreaga industrie muzicala,baietii anunuta lansarea celui de'al 4'-la album ...And Justice for All.
Noul bassist al trupei avea sa fie Jason Newsted,cu care Metallica a cantat prima data in Countrey Club in L.A.

Pe 5 Septembrie 1988 lanseaza cel de'al 4-lea album si imediat mai tarziu pleaca in turneu in USA.

In Iunie,1990,trupa canta alaturi de Aerosmith si Warrant in Canada si New York,si imediat dupa asta se apuca de cel de'al 5'lea album.
La sfarsitul lui Septembrie 1990,baietii incep munca in studio pentru "The Black Album"alaturi de Bob Rock,unul dintre cei mai buni producatori din industria muzicala(a lucrat la albume precum "Slippery when wet" sau "Dr. Feelgood").

Pe 12 August 1991,imediat dupa lansare,albumul a debutat pe locul 1 in Billboard Pop Chart,unde a stat o luna si 600.000 unitati au fost vandute inca din prima saptamana.
In intervalul dintre '91-'93,baietii urca pe scena de 300 de ori in 37 tari.

In Februarie 1991 primesc un Grammy pentru cover'ul dupa "Stone Cold Crazy" de la Queen si in 1992 pornesc in turneu alaturi de Guns N'Roses,turneu in care trebuia sa participe si Nirvana,dar Kurt nu a fost de acord din cauza neintelegerilor cu Axl Rose.
In Octombrei 1994,Lars si James incep munca la noul album,Load.
Pe 4 Iunie 1996,Load este in sfarsit lansat si este unul dintre cele mai lungi materiale disografice,cu 78:57 min.
Urmat de ReLoad,St. Anger,Death Magnetic si Lulu,in una dintre cele mai stupide colaborari din istoria rock'ului,cu Lou Reed,Metallica se stinge usor usor si sound'ul cu cae ne-a obisnuit una dintre cele mai influente trupe din lume nu mai e aceelasi,muzica comerciala isi spune cuvantul si metal'ul conteaza mai putin.

Oricum ar fi,momentele de glorie nu se uita,"Enter Sandman" va fi fredonata pana in ultimul moment inainte de apocalipsa(si,de ce nu si dupa?),"Fade to Black" ramane una dintre cele mai controversate balade si "Nothind else matters" iti va da fiori pe sina spinarii mult si bine de acum inainte. Muzica buna,rock'ul nu moare niciodata si nici nu are varsta,si chiar daca nici Metallica insasi nu mai poate fi ce a fost...atunci nimeni nu poate. Astazi,15 octombrie 2011 am omagiat una dintre cele mai mari trupe ale tuturor timpurilor care a implinit venerabila varsta de 30 de ani,o cariera superba si unele dintre cele mai influente melodii si albume din istoria metal'ului.

Nu ne ramane decat sa le multumim pentru acesti 30 de ani superbi in care au facut muzica buna(ma rog,vreo 15-20 de ani au facut muzica buna...)si pentru tot ce a insemnat Metallica pentru noi,fanii,trupele ce au urmat si orice fiinta cu urechi de pe pamant.

Thank you,masters!

1.O urare pentru cea mai influenta trupa a ultimilor 30 de ani.
2.Care componenta a trupei vi se pare cea mai potrivita?
3.Ce parere aveti despre acest articol?






4 comentarii:

  1. Ce frumos ii sedea lui Dave Mustaine in Metallica. PANA SA SE NASCA THE AWESOME,CRAZY FUCK MEGADETH

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Pai,sa sper sa-si revina si sa mai compuna cantece in adevaratul spirit Metallica.La multi ani!
    2.James,Kirk,Lars si Cliff.
    3.Foarte bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. @Uncle Squiggles
    Cred ca daca ar fi ramas in Metallica inca 5-6 ani,de despartit oricum se desparteau,mai bine ma devreme...macar a avut timp sa formeze Megadeth.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1. frumosi primii ani, bullshit total ultimii. serios, lulu?
    eu raman la parerea mea:
    kill`em all - thrash
    lulu - trash
    2. james, cliff [rip idolul meu], lars si kirk (as spune dave, ca imi place infinit mai mult decat kirk, dar cum si megadeth imi place infinit mai mult decat metallica...si fara vocea nazalizata si spider chord-urile lui dave, megadeth ar fi un alt nimic, de care probabil nimeni nu a auzit, prefer sa il las pe kirk in metallica)

    RăspundețiȘtergere