luni, 17 octombrie 2011

Guitar World~Top 10 Drinking Songs Review:


Acum ca am o vasta experienta in ceea ce inseamna top'uri muzicale imi pot perminte luxul de a le comenta pe cele mai mari,cele facute de reviste/posturi TV/site'uri ca Vh1,Guitar Hero,Rolling Stone,Hit Parader,nme.com etc etc...
Acum cateva zile m-a "palit" obsesia pentru melodia "Nightrain",Guns N'Roses,curioasa de mai multe informatii m-am dus pe Wikipedia(previzibil,nu?),unde nu am dat de nu stiu ce mina de aur,dar mi-a atras atentia un "Top 10 Drinking Songs"...ei,asta-i buna,cand eu stiu sigur ca ma paleste doru' de duca(si mai ales de bere)dupa orice cantec rock.
Am zis sa vad despre ce e vorba si,uimita de lipsa melodiei(dau si eu un exemplu,ca lipsesc multe)"Tequila Sunrise" de la Eagles am zis sa fac un Review(cuvant sofisticat,greu de memorat,niciodata n-am stiut cum se scrie:)))mai pe romaneste comtenez munca altora,cei drept mai multi...imi si imaginez vreo 10-12 redactori la 30-40 de ani,constum,cravata si after shave peste masura cum isi storc creierele si asa obosite pentru a face un Top 10,100,1000(desi nu stiu sa fi facut vreo revista un top 1000:-?),si chiar daca a sunat a critica,sa stiti ca a fost doar o observatie.
Ma rog,nu ne mai lungim...ideea e ca de azi vor aparea o serie de postari in care vom comenta numele ce apart in lista respectiva,pozitia lor,ce lipseste,ce e in plus si chestii din astea.
Tin sa precizez ca aceasta e o parere propie,si daca ma cunoasteti macar putin stiti ca obisnuiesc sa folosesc cuvinte "mari" care pot parea a "abureala" sau "aberatie"(desi imi place acest cuvant)si ca parerile personale urmeaza sa mi se schimbe in cel putin 4-5 zile.Mai trebuie mentionat si ca aceasta este o evaluare cat mai obiectiva asupra listei/top'ului in cauza si nu voi lasa personajele care au o insemnatate speciala pentru mine sa isi spuna cuvantul in aceasta.
Si precizarea numarul 3:este o evaluare si nu un top personal,daca urmeaza sa fac un top/lista care sa mearga pe aceasi structura in viitorul apropiat sau departat,sa fiti siguri ca va anunt.
Acestea fiind spuse,hai sa vedem acest top facut de mintile stralucite de la Guitar World,revista ce pare care a facut cunostiinta cu photoshop'ul de mana a doua.Puteti observa cum mufele lui Joe Perry si Saul Hudson(nu sunt obisnuita sa ii zic asa,chiar daca aveam obsesia bolnava(din nou,cuvant "mare":)))de a ma numii "Tanti Hudson" nu as fi facut-o,preferat "Tanti Slash"...suna ciudat rau de tot,e vina Andreei:)),cum mufele lor arata ca o chestie slefuita ore buna,cand stim ca realitatea e cu totul alta(nu ca nu ar arata bestial:>)
Si,evident,o iau pe langa subiect asa ca hai sa vedem Top 10 cele mai bune cantece de facut muci.

Guitar World-Top 10 Drinking Songs:

10.ZZ Top-Beer Dinkers & Hell Raisers:



9.Screaming Jay Hawkins-Alligator Wine:



8.Guns N'Roses-Nightrain:



7.KISS-Cold gin:



6.Bob Log III-Boob Scotch



5.John Lee Hooker-One Bourbon,One Scotch,One Beer:



4.AC/DC-Have a drink on me:



3.Thin Lizzy-Whiskey in the jar:



2.Hank Williams-There's a tear in my beer:



1.The Champs-Tequila:




Daca e sa privim aceasta lista in ansamblu nu este nimic care sa sara in ochi ca "nepotrivit" pentru acest top,dar sunt multe,multe melodii care au fost omise,cei drept nu pot fi inghesuite 50 cantece pe doar 10 poziti...ce-i drept,daca e sa facem putina cercetare(am facut eu si pentru voi:))),Guitar World nu sunt "experti" in ceea ce inseamna top'uri stufoase,peste 500 de pozitii si o eventuala "repetare".

10.ZZ Top este una din putinele trupe ce au facut un "rock curat" de'a lungul carierei,nu au oscilat intre 145.786 genuri diferite si au mers pe o linie constanta si bine definita a blues-rock'ului classic.E unul din cantecele de baza ale trupei,extras de pe albumul Tres Hombres,este cu siguranta unul dintre putinele albume din istoria rock'ului care au pastrat o linie cat de cat standard pe genul muzical pe care il interpreteaza si pentru care sunt cunoscuti/apreciati.
"Beer Drinkers & Hell Raisers"(daca vi se pare cunoscut numele,este de la EP'ul celor de la Motorhead)este un classic despre baute,femei si rock n'roll(principiul pe care functioneaza trupa ZZ Top),si daca era sa faca un Top 50(de exemplu),cu siguranta aceasta merita un loc in Top 10.

9.Daca e sa asculti aceasta melodie pentru prima data,poate parea...stupida,cel putin mie mi s-a parut fara inteles,dar dupa mai multe cercetari iti vei da seama ca e blues,si blues'ul e cu siguranta muzica.
E o melodie buna,se incadreaza in standardele cerute de acest top,dar nu mi se pare de "Top 10",si in nici un caz nu mi se pare mai buna decat melodia celor de la ZZ Top.

8.In definitiv este cantecul care m-a facut sa incep aceasta noua rubrica(daca o pot numii asa) si melodia care imi rasuna in cap de mai bine de 48 de ore.Este un cantec bun,foarte bun,defineste in totalitate personalitatea/cariera celor din GN'R so sound'ul e cel specific,dar inca nu mi-am dat seama daca este o melodie pe acre te poti face "doar muci",e un cantec bun,foarte bun,dar nu este "doar pentru baute",e bun pentru orice contine rebeliune,nebunie,blonde si bere.Mie una mai toate cantecele GN'R(chiar si baladele) imi fac o pofta nebuna de berica,daca as fi baiat m-ar palii probabil si altceva.

7.Nu este cel mai bun cantec KISS,asta e sigur,si mie una nu mi s-a parut ca trupa aceasta a excelat la capitolul "muzica" foarte mult.
Nu ma intelegeti gresit,au niste cantece memorabile,riff'ul extraordinare si solo'uri si mai bune dar nu au intrat in istorie pentru cantecele lor,pentru compozitie,versuri si linie melodie ci mai mult pentru machiaj/aspect vestimentar,limba/penisul lui Gene Simmons si atitudinea de "ciudati".
Dar trecand peste toate enumerate mai sus,chiar daca nu este cea mai buna creeatie din repertoriul trupei se incadreaza in totalitate cu ideea acestui top si este bun pentru baute,tre' sa recunosc.Daca ar fi dupa mine,era pe o pozitie sau doua mai jos in top.

6.Inca nu m-am prins care e problema tipului in cauza,nu am mai auzit de el pana in momentul de fata(ori sunt in urma rau cu informatiile legate de muzica,ori chiar e un anonim care s-a facut remarcat datorita aspectului mai multe decat stupid.Voi ati auzit de el?).
Stiu doar ca pipite despuiate(daca e sa ne luam dupa imagini,si grase)isi fac aparitia in timpul "concertelor" acestui "one-man band" si isi arata balcoanele delor placute la vedere.
Asta da arta,frate...
Cantecul e...stupid:-?,inca n-am gasit alt cuvant pentru al defini,mi se pare de prost gust,inca nu am inteles mesajul,decat ca e obsedat de tate saracu'...(intr-un anumit moment in vaita oricarui barbat se ajunge si la asa ceva),ce-i drept,e vorba de bauta si gagici da' tot stupid ramane.
Ma rog,nimeni nu a zis ca e un top inteligent,majoritatea cantecelor despre baute sunt cel putin ridicole(am zis majoritatea).

5.Melodia asta e absolut geniala!
Imi place ritm'ul,linia melodica,versurile si vocea,e blues pur,e superba.

4.Alaturi de "Let me put my love into you","Touch too much","Fire your guns" si "If you want to blood"(asta e cat imi amintesc acum),AC/DC au facut unele dintre cele mai :-? sexuale melodii din istoria rock'ului.
Bine,acum vorbim exclusiv de "Have a drink on me"(pe cat posibil).Titlul spune totul,nu?
Riff'ul e extraordinar,vocea lui Brian de invita la pacate si daca mai ai si cu cine,totul e perfect...in consecinta este o capodopera a acestui gen,care indeplineste in totalitate criteriile cerute pentru acest top.

3.Un cantec traditional irlandez,o capadopera a rock'ului anilor de glorie.
Oldies but goldies,adevar graiesti...
Nu cred ca mai trebuie cometata o melodie ce a influentat trupe de baza ale rock'ului si care a daramat toate standardele datorita prezentei "unui om de culoare" intr-o trupa rock.
Legendele nu se comteaza,legendele se apreciaza!

2.Nu este naparat vorba despre bere sau lacrimi,curpinde un intreg amalgam de idei puse in pagine prin muzica buna.
E un cantec bun,insa nu atat de reprezentativ pentru baute si rock incat sa fie pe locul 2,eu una as fi luat ZZ Top de pe 10 si i-as fi pus pe 2,si cu siguranta nu este un cantec mai bun decat "Whiskey in the jar" sau "Have a drink on me".

1.Ultimul dar nu cel din urma(ma rog,primul),"Tequila",din repertoriul The Champs.
Probabil primul cantec care imi vine in cap cand vorbesti despre "partituri" despre betie,nu o spun direct si intr-un mod vulgar,privesc tequila ca pe ceva special(oho,cu sare e al naibii de special).
Daca stau sa ma gandesc nu mai stiu alt cantec din repertoriul lor care sa fi facut istorie,One hit wonderi care si-au facut treaba bine,si de obicei urasc acest gen de promovare,printr-un singur cantec care sa fie "semnatura" si gata...in cazul lor e altceva.
Unii se chinuie sa scoata un rahat cateva luni,si nici dupa 15 melodii nu reusesc sa atinga succesul pe care il ating altii cu un singur cantec...in cazul acesta de apreciat.

Acesta fiind spuse,am comentat primul top din "cariera" mea,si spre rusinea mea spun ca nu mi-au venit prea multe melodii despre "beute" in cap de cand am inceput cometariul acid.
Insa,cele mai importante care nu se regasesc in aceasta lista ar:
The Rolling Stones-Honky Tonk Woman
Eagles-Tequila sunrise
Tom Waits-The piano's been drinking
The Doors-Roadhouse bone
Chuck Berry-Wee Wee Hours
Jeff Beck-I've been drinking
Billy Idol-Mony Mony
Don McLean-American pie
Acestea sunt singurele itluri care mi-au venit in cap pe moment,dar fiti siguri ca daca voi face un top de acest gen pe viitor nu va fi mai mic de 50-100(de ce nu?)pozitii.
Cat despre acesta,facut de o revista de "renume",spun ei...mi se pare ceva cam putin gandit.
Inca sunt furioasa la gandul ca nu au pus "Tequila Sunrise" adica...serios?E un classic,e duperb,se potriveste perfect,plus ca nu intelg de ce au ales sa faca un top cu doar 10 pozitii cand sunt atatea cantece minunate pe acre te poti face muci(eu una o pot face si fara fundal auditiv,da tre' sa recunosc ca nu-i aceeasi chestie).Ma gandesc ca daca eu,cu resurse limitate in ale muzicii pot face un Top 50,100,200...in scurt timp 1000 nu vad cum una dintre cele mai mari reviste muzicale nu pot pune mai mult de 10 melodii pentru "beute".Asta e probabil cea mai mare problema a mea in legatura cu aceasta lista.Daca e sa o privim din ansamblu arata bine,si daca mai e sa luam in considerare si numele de unde provine(nu prea ma durut in 14 de chestia asta)nu o putem numii "proasta" sau "slaba".

Astept pareri/cometarii/intrebari...
Dar acum e randul meu:

1.Ce parere aveti despre aceasta noua "rubrica"?
2.Care este urmatorul top pe care ati vrea sa il comentam?
3.Cum comentati ceea ce am scris mai sus?
4.Ce alte melodii s-ar mai potrvii aici?

2 comentarii:

  1. asculta niste korpiklaani sa vezi acolo alcohol metal (de fapt e folk metal, dar merge) sau niste alkoholizer (numele spune totul)[thrash metal din italia]

    RăspundețiȘtergere
  2. La Korpiklaani gasesti multe melodii pe tema "consumului" si in thrash metal din nou, foarte multe.

    RăspundețiȘtergere