miercuri, 5 octombrie 2011

Guns N'Roses la Rock In Rio:dezinteres total,un Axl obosit,instrumente "moarte" si amintirea dureroasa a trandafirilor de alta data



Rock In Rio este cu siguranta unul dintre cele mai mari evenimente nu doar pe scena muzicii rock/metal ci si pe cea a industriei muzicale in general.
Numele mari ale rock'ului se aduna pe aceeasi scena si dau tot ce au mai bun sau...nimic mai mult decat alte cateva ore nenorocite din viata care nu inseamna nimic mai mult decat umbra(stearsa)a zilelor de glorie de alta data...
Nu mai este cazul sa comentam istoria trupei Guns N'Roses,caci despre asta este vorba(desi nu cred ca voi reusii)avand in vedere ca inca din ziua in care Steven a fost 'dat afara" din cauza drogurilor,fanii au simtit golul lasat de tobosarul original al trupei.Mai apoi membrii ramasi din formula originala(Izzy,Duff,Slash,nu-l mai pun si pe Axl avand in vedere ca,dupa mine cel mai important factor al destramarii trupei a fost el) au inceput sa iasa unul cate unul si daca noul tobosar,chitarist(ritmic) si clapar(ce urat suna)inca aratau "bine" si se incadrau in peisaj,locul lasat de cei 2(Izzy,Steven)va ramane mereu la fel de gol.
Odata cu plecarea lui Duff,inevitabilul s-a produs si Slash i-a urmat exemplul(nu voi uita niciodata ultima imbratisare dintre el si Axl).
Axl s-a vazut in c*ru gol(pe romaneste) si,dupa multi ani de stat pe bara a ales 265.786 caricaturi care sa tine locul celor 4 membrii originali.
Ironia fina face ca Slash si Duff au format Velvet Revolver,din care facea parte si Sorum(daca nu ma insel,nu am urmarit evolutia proiectelor individuale ale fostilor embrii din GN'R)si aceasta din urma arata mult mai Guns N'Roses decat...originala Guns N'Roses care arata mai rau decat orice alta "trupa modificata" din istoria rock'ului.
Nu imi pot da cu presupusu' si nu pot spune nimic vis-a-vis de destramarea trupei ce a definit mult din heavy metal,dar stiu sigur ca Axl a jucat un rol important in asta si ca ego'ul sau imens a facut ca trandafirii sa nu mai fie la fel de rosii.
Nu am vrut sa scriu acest amalgam de idei,vreau doar sa exprim regretul fata de una dintre trupele care puteau salva rock'ul.
Concertul sustinut la Rock In Rio,acum cateva zile arata cel mai bine involutia acestui grup primordial in lumea rock'ului,grup ce nu v-a mai fi niciodata la fel(asta e evident).

Si acum,ca am ajuns la final cu of'ul legat de pierderea legendelor,hai sa facem un scurt rezumat a presatatiei umilitoare de care va vorbeam(sau ma rog,mi-am propus sa va vorbesc).
Aaa:-?da...e aproape imposibil sa vorbesc despre o trupa pe care nu o cunosc(cu exceptia solistului,cred ca asa se numeste)stiu doar ca e o scena plina de "caricaturi",10.000 de oameni ce vor sa inlocuiasca 3(Izzy,Slash,Duff),vad o mana de oameni ce se f*ta prin spatele(cei drept mai lat) a lui Axl,incercand sa faca un rahat de muzica,sa atinga notele legendare,solo'ruile demetiale facute de Slash(v-am spus,privesc din afara),bass'ul specific a lui Duff si notele linisitoare ale lui Izzy...de tobe nu mai vorbim.Ametitu' ala abia tine betele dapai' sa le mai si loveasca...
Daca acum ma puneti sa argumentez tot ce am scris mai sus,o voi face dar daca unul din cei ce citesc aceasta postare va spune ca nu am dreptate,si ca aceasta formula este buna(ca sa spui ca e "mai buna" trebuie sa fii de'a dreptu' tampit),chiar as vrea sa aud un argument bine construit in jurul acestui subiect care e deja unul mult prea sensibil pentru orice fan al trupei.
De asemenea,am auzit una si mai buna,cum sa tavalitu' ala cu palarie de broasca si tatuaje facute cu carioca ar fi mai "bun" decat Slash(profesional vorbind),si nu o privesc ca pe un subiect ce ma priveste personal dar nu poti compara o "caricatura" cu o legenda.
Slash canta un stil propiu,simte melodie si il doare-n 14 daca grseste o nota sau nu,da oleaca din pleata si se sterge greseala.Asta inseamna o legenda,freaca toate scena aia in sus si-n jos,iubeste ceea ce face,simte muzica chiar daca are o suta si ceva de grade la bord si o face al naibii de bine,asa arata o legenda in ochii mei si nu,nu neg ca palariuta'(imi pare rau dar chiar nu ii stiu numele)ar fi o chestie si el acolo,dar in nici un caz demn de Guns N'Roses(ma rog,la cum arata acum Guns N'Roses e locul perfect pentru el)e un chitarist bun,e un chitarist,Slash e o legenda,Guns N'Roses e o legenda, o legenda ce a pus una dintre cele mai grele caramizi la baza rock'ului classic si nici unul din actualii membri nu au ce cauta in aceasta componenta,Guns N'Roses,pentru mine si multi altii(ce stiu muzica buna) inseamna Axl Rose,Slash,Duff McKagan,Izzy Stradlin si Steven Adler.

Asa,acum ca am mai zis cate ceva pe marginea acestui subiect,hai sa trecem la concert(nu stiu sigur dacapot sa fac asta).
Nu stiu sigur ordinea melodiilor,oricum au cantat capodoperele deja compuse de membrii orginali.
Axl a avut o prezenta scenica ingrozitoare,trebuie sa apreciem legendele,oricum ar fi ele si dupa o viata de excese oamenii se schimba,vocea se schimba,hainele se schimba si orice alta parte din aspect dar persoana trebuie sa ramana aceeasi,acum singura speranta pentru "trandafiri" este un Axl ca pe vremuri,cu personalitatea sa vulcanica,Axl pe care il stiu(aberez,daca era Axl pe care il stiu trupa era in picioare si acum:-j).
Acesta si-a facut actul de prezenta(pentru ca nu il pot numii spectacol sau interpretare,nu,chiar nu pot)intr-o pelerina de ploaie galbena oribila cu care ar fi incercat(in zadar)sa isi ascunda kilogramele in plus,si-a justificat "vestimentatia" astfel:
"
O sa incerc sa ma concentrez asupra cantatului, asa ca nu o sa alerg de colo colo ca un idiot".
Eu una iubeam acel idiot ce sare "de colo colo" si facea o muzica excelenta.
Despre "restul trupei"...jalnic,atat,jalnic.
Acest cuvant este,mai nou "logo'ul" Guns N'Roses,jalnic.
Gigi barba ala cu cosu' de gunoi pe scafarlie(am uitat masca carui "personaj celebru" o reprezinta)a facut o varza murata din unul dintre cele mai bune solo'uri GN'R,cel din "Welcome to the jungle",de tobe,bass si vocea lui Axl nu mai vorbim.
Caricaturile fac o treaba JALNICA(again)si am inteles ca odata cu "inaintarea in varsta" vocea se schimba,si pot definii diferentele din calitatile vocale actuale si cele din trecut la orice legenda a rock'ului...nici o diferenta nu este atat de vizibila ca cea a lui Axl.
Inca odata,jalnic.
Acum,ca sa nu credeti sa aberez de una singura pe aici o s ava las cateva filmari de la concertul in cauza pentru a vedea cum il definiti voi,eu raman la jalnic:











Ma doare sufletul de'a dreptu' ca a trebuit sa cataloghez drept "jalnica" una dintre cele mai mari voci ale rock'ului,dar chiar asa a ajuns...am inteles,varsta,droguri,alcool si sunt constienta ca dupa 40-50 ani vocea se schimba considerabil dar...unde e Axl cu suflet,putere,viata...unde e trandafirul?
Nu vreau sa privesc cu stupoare peste trecut si sa afirm ca "trandafirul" a ofilit,dar odata ce asculti interpretarea melodiei "Knocking on heavens door" iti vei da seama ca asa este.
Trist!
Dupa ce v-am lasat si o mica parte din "concertul" "Guns N'Roses" de la Rock In Rio si parerea propie va voi adresa si,deja bine-cunoscutele intrebari.

1.Daca Axl ar fi aparut pe scena cu noua infatisare,probabil fara "sariturile" de alta data dar cu vocea nemaipomenita si sufletul pe care il punea la microfon,ati fi simtit vreo diferenta intre trandafirul de atunci si cel de acum?
2.Considerati ca "instrumentistii" sunt buni?Daca da,care dintre ei vi se pare ca face o treaba macar "comparabila" cu cea pe care o faceau membrii orginali?
3.Cum ati descrie concertul sustinut de trupa in cadrul estivalului Rock In Rio?

14 comentarii:

  1. 1.Da,conteaza si infatisarea totusi.Insa totusi,ar fi fost imposibil sa aibe vocea aceea incredibila de acum 20 de ani
    2.Nu,nu mi se par.Dupa parerea mea un instrumentist talentat este acela care poate sa si compuna piese bune,nu numai sa repete ce a compus o legenda.Sunt mii de chitaristi ca noii membrii GNR,care pot face coveruri mult mai bune ca ei :))
    3.Dezastruos.Mi-am facut cruce cand am vazut cum a interpretat Axl Knocking On Heaven's Door.Frate,daca sti ca nu mai stapanesti bine piesa,nu o mai canta!

    Nici 1 milion de bassisti,chitaristi sau tobosari nu ar putea inlocui legendele de alta data!

    RăspundețiȘtergere
  2. LATER EDIT:a nu se lua in seama 'totusi'-ul din prima propozitie :"> Se mai intampla :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu m-am uitat la festival, dar i-am vazut anul trecut cand au venit la Bucuresti. O doamne =)) Nu numai ca au intarziat doua ore, dar cand au ajuns nici nu l-am recunoscut pe Axl (avea codite si era mult mai gras).Si vocea ii era foarte schimbata, la inceput am crezut toti ca nu e el xD Nici nu-mi mai pasa de cine canta in trupa, tot cheful imi era futut. Stiu doar ca m-a amuzat DJ Ashba, copia lui Slash.
    A fost un fiasco.

    RăspundețiȘtergere
  4. 1.Pana la urma,vocea este cea mai importanta.Nu degeaba se spune ca artistul poate sa moara de 100 de ori,pentru ca vocea si cea a realizat pe plan profesional raman in sufletele tuturor.Sicera sa fiu,nu am putut sa ascult mai mult de cateva secunde din fiecare melodie,pentru ca...prestatia trupei a fost...un fel de n-a fost.
    2.Sunt total de acord cu @Andreea McKagan.Ce face omu' face si maimuta,dar asta nu inseamna talent.
    3.Chinuit,foaaarte chinuit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Sincer va spun ca sunteti IPOCRITI.Cu ce e mai prejos prestatia actualilor GNR fata de cei originali?Canta aproximativ la fel cum o pot face si alte cateva milioane de instrumentisti.Diferenta intre cei vechi si cei noi e una singura,diferenta definitoare:Ei incearca sa imite legendele(probabil asta a venit de la AXL),nu sa schimbe melodia si s-o adapteze propriului stil.Se stie deja ca aproximativ orice formatie de rock melodia inregistrata suna diferit fata de cea cantata live fara nici cel mai mic motiv(nu ca ar canta melodia gresit,doamne fereste),dar asa se face.Va dau un exemplu de originalitate(poate nu ar fi cazul,dar na) intre cei vechi si cei noi.Cu toate ca melodia Patience are aproximativ aceiasi instrumentisti si cantata de GNR(original) si de Velvet revolver(cu exceptia lui Izzy) melodia cantata de Velvet Revolver e fooooarte diferita de cea originala.Aici se diferentiaza o vedeta de un "impostor".BTW.Din cate stiu eu lead-guitar-istul GNR canta(sau a cantat) si in formatia Sixx AM.Daca il ascultati acolo(fara a sti faptul ca el il copiaza pe Slash) ati zice"Mama ce look are,ce rocker,ce "cool" e,e chiar un rockstar" etc.Si prin afirmatia asta m-am justificat de ce v-am facut IPOCRITI.

    P.S.Daca aveti putina demnitate(poate aici e un cuvant prea mare,dar nu am gasit un sinonim potrivit aici) va rog sa aprobabi ceea ce am scris eu

    RăspundețiȘtergere
  6. Si inca ceva?Se stie ca rockeerii sunt excentrici si non-conformisti.Ce aveti cu pelerina purtata de Axl?Cu ce va incomodeaza pe voi?Mie nu mi se pare deloc anormala si/sau iesita din comun pt stilul Axl.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Zippy
    Mai presus de demnitate am un respect enorm fata de legende...legende nu caricaturi.
    Atata timp cat de prezinti pe scena in felul absolut "dezagreabil" in care s-a prezentat Axl cu toti aia 500.000 de mascarici in spatele tau nu insemna ca te rdici la nivelul unei "legende",asa cum declara anul trecut.
    Show'urile facute de GN'R in formula originala(trecand peste varsta)sunt impecabile,fara greseala(si daca,e mascata cu zambetul pe buze de unul dintre ei).Oameni care stiu sa faca muzica si atata timp cat Axl si-a luat asemenea "ajutoare" pentru a se ridica la nivelul unei legende imi pare rau sa o spun,da a dat-o in bara rau de tot.
    Nu poti sa te prezinti pe scena ca tobosar si sa lovesti betele alea parca i-ai face acupuntura lu' maicata,nu poti sa te prezinti pe scena ca solist(trecand peste trecut muzical nemaipmenit pe care il are Axl),sa interpretezi fara nici un pic de suflet(de voce nu mai vorbim)si sa ai pretentii de legende.Da,Axl este o legenda...acel Axl.Si nu din cauza "patratelelor" de pe abdomen sau aspectului fizic impecabil(mi se rupe sub coada de cum arata)ci din pricina facptului ca acel Axl punea suflet,canta melodia aia pana isi dadea ultima suflare si daca acum aparea pe scena de 300 kg invelit intr-un sac de cartofi dar canta cu suflet as fi catalogat acest "show" drept execelent.
    TRecand peste incovenientul cu "instrumentistii".
    Aaa si,nu in ultimul rand:
    Nu poti sa omori solo'ul "Welcome to the jungle" datorita faptului ca tebuie sa iti tii cosul de gunoi pe cap,imi pare rau dar nu numai ca nu este profesionalism(calitate de care poti sa te lipsesti in lumea rock'ului actual)dar este o jignire fata de legende,fata de o melodie de baza a rock'ului,si atata timp cat ai ocazia sa o canti ca "chitarist" oficial in fata a mii de oameni pe aceeasi scena pe care au urcat Metallica sau Ozzy osbourne,apai tre' s-o faci perfect,frate.
    Si nu,nu m-a deranjat in mod special pelerina(aceea era doar o precizare),ti-am spus,lipsa energiei,sufletului,pasiunii pentru muzica buna de alta data m-au deranjat.

    RăspundețiȘtergere
  8. @Scruffs
    Cred ca daca mi-ar pune cineva un bilet la GN"R pe masa nu l-as accepata...

    RăspundețiȘtergere
  9. Nu, nu, nu...nu te prezinti asa si te auto numesti legenda. Da, Axl este o legenda, dar cum a spus si Anais, acel Axl care era o legenda nu pentru miscarile lui s-au pentru aspectul fizic(desi sunt baiat recunosc ca avea un "calorifer"...)ci pentru vocea sa extraordinara si pentru sufletul pe care il punea in melodie.
    Mie rusine ca spun asta de Axl dar la Knocking on Heaven's Door(este intre primele melodii in preferintele mele si de asta am ascultat-o prima)a cantat ca un...nu gasesc cuvantu' potrivit...sa zicem ca un incepator.
    Si despre asa zisi "muzicieni" din spatele lui n-am cuvinte. Acum sa fim sinceri, sa iti pui un abajur in cap, sa-i zici joben, sa corcesti niste solo'uri legendare si sa te dai mai bun ca Slash, adica...Slash...care daca nu e cel mai bun e macar al doilea cel mai bun chitarist din istorie...sa dai cu betele alea de parca ti-ai scrie tema la romana...nu, NU ASA SE FACE.
    pot sa zic cu mana pe inima ca Axl ma dezamagit profund.
    E adevarat ca au scos si cateva melodii care se pot numii bune sau chiar foarte bune in formula actuala, dar nu, chiar nu pot indrazni sa numesc chestia asta Guns N' Roses, se pate numi mai bine "Axl Rose si corciturile care imita legende", stiu, lung nume :)).
    Pacat...mare pacat ca trupa asta cu prestatia asta chiar jalnica de la Rock in Rio este numita Guns N' Roses.

    RăspundețiȘtergere
  10. @AnaisC.
    eu cred ca nici daca imi dadeai banii pe bilet nu mergeam

    RăspundețiȘtergere
  11. @schioposaurus
    O parte din lista propusa pentru Rock N'Roll Hall of Fame anul acesta suna cam asa:
    Joan Jett
    Guns N'Roses
    Heart
    Red Hot Chili Peppers si
    The Cure

    Am sperat pana in ultima clipa ca GN'R sa castige,der nu m-am gandit ca odata cu aceasta onoare trupa nu v-a mai fi ce a fost oficial.
    De fapt nici macar nu stiu daca Duff,Izzy,Slash si Steven vor fi introdusi.
    Si daca da(cum ar fi si normal),daca e sa ne luam dupa politica lor va fi introdusa si varianta noua a trupei.Daca e asta,atunci cine va canta pe scena?Nici nu imi pot imagina un solo genial de a lui Slash pe langa nea' palariuta(rahatu' ala cu ochide peste si nume de DJ...cum dracu' sa fii rocker si sa te numesti DJ?):)).
    Fiecare intelege ce vrea din ce am scris mai sus...
    Si,oricum nu as fi dat banii pe biletu' tau,stai linistit=))

    RăspundețiȘtergere
  12. 1.Imi pare rau pt Axl tot ce se comenteaza peste tot asa este akm are probleme cu toti niki nu imi mai vine sa cred k ascult GNR
    2.DJ Ashba face o treaba bunicica dar nu se ridica la creativitatea si tot ce avea Slash..si nici unu la maiestria lui Rob Gardner sau ca Izzy Stardlin HUOA AXL
    3.ORIBIL,NASPA,IMI VINE GREATA SI IL VREAU INAPOI PE SLASH DUFF STEVEN ROB SI IZZY

    RăspundețiȘtergere
  13. Nu dau 2 bani pe interpretarea asta

    RăspundețiȘtergere
  14. nu mai ascult mizeria asta nikiodata la knocking on heavens door cik fiiiils liiike iiiim koooockiiiing on heaveeeens dooor FUCK YOU AXL

    RăspundețiȘtergere