vineri, 2 decembrie 2011

Da,Nirvana.Da,un fenomen



DarkEmpire a scos in fata una dintre probleme omenirii inca din 93' incoace,postare la care am simtit nevoia sa raspund,si daca pe YouTube o poti face printr-un video,de ce sa nu o fac si eu in stilul "blogspot"?
Kurt Cobain a vrut inovatie,nu a vrut metal,nici glam,nu a vrut paiete,mov tipator,par mare sau classic rock,a vrut simplitate,simplitate considerata de multi cel mai bun mod de a atrage atentia,si AC/DC au facut totul prin si cu simplitate si au ajuns una dintre formatiile de baza ale intregii istorii muzicale.
Este clar pentru toata numea ca orice fenomen creaza automat si un anti-fenomen,si intreaga poveste de viata a lui Kurt a fost privita de marea majoritate drept o telenovela ieftina menita sa atraga si mai multa atentie si puteti numii aceasta postare subiectiva dar eu sunt un fan Nirvana,nu consider solo'ul melodiei "Smells like teen spirit"(pentru a nu iesii foarte mult din context)unul dintre cele mai bune ale muzicii,dar stiu foarte sigur ca este un fenomen cu toate ricurile asumate.
Mi s-au parut mereu o trupa "curata",melodii cat se poate de clare,au incercat sa tina stafeta ridicata la un anumit nivel si momentul in care melodia mentionata mai sus a devenit un adevarat "pilon" care tinea in picioare muzica "hard" a anilor '90 nu si-au pierdut capul.
"Bine,si cum ramane cu moartea lui Kurt?" Ei bine,Kurt Cobain nu a murit din cauza muzicii pe care o facea,aceasta nu l-a influentat intr-un mod nociv,i viata oricarui artist apare un moment de cumpana,simplitatea,din nou a fost acesta in viata lui Kurt,au venit toate de'a gata,un sentiment nou pentru el,viata de vedeta,celebritate,o sotie,un copil,dintr-un rebel incurabil trebuia sa se transforme intr-un model de urmat pentru tineri,tata si sot perfect,ceea ce nu putea,ma rog,moartea unui om este un caz inchis,ceva ce nu poate fi comentat de cei din afara chiar daca aceasta a fost disecata pe toate partile de'a lungul anilor.
Incercand sa raman doar in jurul subiectului,mai trebuie reflectat si modul in care Nirvana a fost perceputa drept "Kurt Cobain,spirit liber ineinteles",toata lumea s-a axat pe povestea solistului,totul ce se scria se scria despre el,nu i-a inlaturat pe ceilalti,nu era o trupa,era o familie.Modul in care ceilalti oameni,presa si orice alt factor extern i-a perceput a fost gresit,nu modul in care ei au facut-o,fapt pentru care nu ei trebuie denigrati.
"Smells like teen spirit" nu este cea mai buna melodia Nirvana,dupa modul meu de a privi lucrurile si Nevermind nu este cel mai bun album,atat melodia cat si albumul sunt doua chestii controversate,albumul datorita copertei si modul in care crticii l-au perceput ca ceva WOW,mai mult decat socant pentru publicul larg,iar melodia cu un sound ceva mai usor de retinut a reprezentat capul de afis in istoricul realizarilor in industria muzicala rock a anilor '90,o decada absolut orbila.
De ce au fost perceputi astfel?
Simplitate,versuri clare,o imagine mult prea putin incarcata pentru ochii privitorului de rand,inovatie,ca un trandafir printre buruienile machiate ale anilor '90 ce aveau sa marcheze inceputul anilor '00,Nirvana a fot ultima treapta,a fost un prag catre decada ingorzitoare pe care noi o traim si care merge din rau un mai rau,a fost ultimul grup ce a insemnat muzica buna,de asta este Nirvana un fenomen.

1.Este Nirvana un fenomen?
2.Are "Smells like teen spirit" unul dintre cele mai bune solo'uri la chitara si este unul dintre cantecele de baza ale rock'ului?
3."Simplitate",un cuvant ce defineste Nirvana?
4.Reprezinta aceasta trupa miscarea grunge?

3 comentarii:

  1. 1.DA
    2."Smells like teen spirit" e melodia care a facut diferenta pentru mine,care m-a facut sa trec de la rahat la muzica.
    3.Din punct de vedere al imaginii,da.Totusi,melodiile mi se par departe de a fi simple.
    4.Cred ca da.Daca ii spui cuiva sa numeasca trupe de grunge,cel mai probabil va incepe cu Nirvana.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. Da, cum au fost și Beatleșii la vremea lor, cum au fost și Queen, AC/DC, Metallica, etc. Cred că fiecare trupă bună a fost un fenomen, părerea mea.
    2. Nu, n-are cel mai bun solo deloc. Și nu, nu e de bază, e doar arhicunoscută. Cel mai bun album Nirvana a fost cu siguranță In Utero.
    3. Simplitate din punct de vedere instrumental. Versurile ascund mult mai mult. :D
    4. Cred că e cea mai cunoscută trupă de grunge, Nirvana și Alice in Chains ar fi simbolul și drapelul mișcării ăsteia.

    RăspundețiȘtergere
  3. 1-Nirvana,da!
    2-"Smells like teen spirit",solo-ul acestei melodii ma trezeste dimineata si cand ma suna cineva.Melodia e un reper al muzicii rock, e arhicunocuta ,cu toate astea nu este cea mai buna melodie Nirvana,dar e reprezentativa.
    3-Simplitatea e cel mai complex lucru in cazul acesta.
    4-"Grunge" ,cand auzi asta ,te gandesti prima data la Nirvana.

    RăspundețiȘtergere