miercuri, 14 decembrie 2011

Lady Gaga se foloseste de sound'ul anilor '80 pentru compozitiile ei.Intoarcerea la normalitate sau modul inedit de a atrage atentia prin diferit?

Industria muzicala este intr-un punct mort.
Un lucru cert pentru toata lumea si o adevarata exaltare pentru papusile care spera de mult sa se afirme prin non-talente.
Din tot acest amalgam de culoare,prezerative si auto-tune un singur personaj si-a facut remarcata prezenta prin controverse fiind totusi considerata "sfanta" de neghiobii care fac reting la emisiuni de genul Acces Direct(comparativ cu situatia de cacao a Romaniei,ceva destul de asemanator),Lady Gaga.
A facut orice pentru celebritate intr-un mod comun de vulgar si totusi diferit,si-a afirmat preferintele muzicale,fiind una din singurele vedete autohtone care a afirmat ca asculta "satanisme" precum Judas Priest sau Iron Maiden,fiind la randul ei cea mai "urmarita" cand vine vorba de illuminati in videoclip'urile sau versurile sale,a imbrcat tinute pe cat de dezgolite pe atat de comentate,principalul punct de atractie inca de la inceputul carierei,ma rog dinainte sa aiba o cariera,a adoptat o atitudine diferita de personalitatea adevarata si adora sa fie considerata si numita "nebuna"(ca deh...reclama fie ea pozitiva sau negativa tot reclama e) si nu in ultimul rand a adoptat sound'ul diferit,convertit in "inovatie" pentru a parea original a epoii ce aur in care muzica pop incepuse sa ia amploare.

In acest post voi face(pe cat posibil)referire exclusiv la influeta sound'ului anilor '80 in compozitia muzicala,nu voi vorbii de aspectul ei sau al albumelor ei,semne sau modul in care acestia i-au marcat intreaga viata/cariera.
Am observat aceste "ajustari" inca de la "The edge of glory",o melodie care mi se pare catusi de putin ascultabila si imi place sa versuri si compozitie in general,linia melodica,inca imi parea ceva al naibii de cunoscut,stiam ca o mai auzisem undeva,cu sigiranta o mai auzisem undeva.Poate nu intr-un singur loc,in acelasi timp,dar candva,undeva acolo cateva secunde a fost si mi s-a imprimat pe creier.Si poate parea socant pentru unii faptul ca ascult Lady Gaga,ei bine ascult si nu ma poate condamna nimeni,are niste porcarii in care repeta acelasi cuvant de 94 de ori si are anumite bucati care suna chiar bine,trecand peste toate prejudecatile implantate de'a lungul timpului fiind o artista cu tot ce implica asta.
Nu am numit-o niciodata "nebuna" pentru ca era clar ca asta este ceea ce urmareste,nu o adrmir pentru vestimentatie sau pentru momentul in care si-a facut implanturi doar pentru un plus de reclama ieftina,dar o admir insa pentru faptul ca poate spune sus si tare ca si-a pus "fundul la bataie" pentru a ajunge acolo unde este,pentru ca are o voce extraordinara in comparatie cu ceea ce auzim azi si interpretarile sale la pian sunt dovada clara ca foloseste instrumente in melodiile ei,muzica adevarata fiind facuta cu instrumente.

Dupa melodia mentionata mai sus a urmat "Marry the night",ultimul single de pe Born this way(al carui coperta este o adaptare a doua albume Judas Priest,just sayin') si chiar daca nu i-am urmarit evolutia in cariera pot spune ca o prefer pe noua Gaga,modul in care face muzica acum este invers proportional cu muzica de club ieftina de la inceput.
Incepe intr-un mod specific ei,lent(ma refer doar la melodie,varianta de studio nu la videoclip in care tine un monolog plin de inteles),ca un repaus pentru ce are sa urmeze,ineputurile melodiilor ei fiind un fel de renastere a pasarii Pheonix,in care exprima nevoia de libertate,iar mai apoi explozia muzicala prin care face asta.
Tipic pentru melodiile pop ale acelei decade.Nu pot da un exemplu concludent,"tactil" despre o melodie dupa care Gaga sa se fi inspirat,dar daca asculti aceasta melodie iti dai seama imediat(daca ai ceva cunostiinte muzicale si ureche)ca este o replica a sound'ului specific acelor vremuri.

Am mai mentionat numele ei aici si totodata am mai mentionat ca nu ascult doar rock,sunt foarte flexibila in ceea ce priveste muzica.Atata timp cat e muzica buna nu ma poti condamna,atata timp cat nu e scoasa de calculator,nu face parte din tezaurul unei tari sau contine cuvintele "viata mea" este ascultabila si multe din melodiile pop(in general vechi)sunt superbe,avem nevoie si de zbantuiala si chiar daca pot face creierul sa transpire pe Metallica imi trebuie un stimulent si pentru partile mai sedentare.

Este un post inca neterinat pentru ca nu am o concluzie,nu stiu inca daca se foloseste de asta pentru a incerca sa demonstreze ceva,ca poate face muzica buna,ca apreciaza aceea perioada si ca poate imbina prezentul dezastruos cu trecutul aurit sau vrea doar o reclama ieftina prin ceva diferit,toate celelalte "caracterizari" fiind luate.
O puteti considera o intrebare(o veti vedea totusi la sfarsit de postare),va las pe voi sa trageti concluzia,eu v-am dat subeictul de gandire.

Iar pentru cei care nu au inteles inca teoria mea despre gusturile muzicale din dotare sunt liberi sa comenteze si daca mai au o farama de bun simt sa intrebe.

1.Vrea Lady Gaga sa demonstreze ceva,ca lupta indirect pentru muzica buna prin aceasta metoda sau este un alt mijloc de a atrage atentia prin ceva diferit,inca neabordat in industria muzicala actuala,socatul fiind considerat la ordinea zilei pentru fanii ei?
2.Daca ati ales prima varianta,credeti ca aceasta este una buna?
3.Credeti ca modul in care se foloseste de trecut pentru a revolutiona viitorul este ideea ei sau a persoanelor care se ocupa de imagine si popularitate?
4.Stiti vreun exemplu practic de melodie a pop'ului/dance'ului vechi dupa care Gaga (oameni ei) sa se fii inspirat?
5.Sunt chiat singura nebuna care asculta si altceva decat rock(cu toate subgenurile aferente)?

3 comentarii:

  1. 1. Nu-mi pasă.
    2. Nu-mi pasă.
    3. Nu-mi pasă.
    4. Nu-mi pasă.
    5. Normal că nu, asuclt jazz, muzică clasică, blues... acum ascultam niște raggae, de aia 1, 2, 3 și 4 sunt așa.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Nu ascult, nu ma intereseaza
    2.Error!
    3.Habar n-am
    4.Nu ascult, deci nu stiu
    5.Melodii ocazionale sau chiar foarte rar:-?
    putin Bee Gees, putin Prince si cam atat.
    Asculti toate subgenurile? Ei, aici nu te cred.

    RăspundețiȘtergere
  3. @DarkEmpire
    Ok,m-am exprimat gresit:))

    RăspundețiȘtergere