duminică, 31 iulie 2011

5 O'rock:Multi inca nu au inteles conceptul de trupa


Incep prin a face mica paranteza referitoare la poza acestei postari cu doar jumatate din membrii Guns N'Roses(nici macar varianta originala da' marge),se afla aici din simplul fapt ca arata cel mai bine conceptul de trupa,solistul (Axl Rose),chitaristul(Slash) si tobosarul(Matt Sorum),poza in care nu se afla Izzy si Duff.Si pentru asta imi cer scuze de la Tanti' McKagan(stie ea la cine ma refer:)))
Trecand peste randurile plictisitoarei introduceri trecem la subiectul postarii din aceasta editie a 5 O'rock;trupele.
Acele specimene numite "wannabe",rockerasi ieftini,scursuri din Ferentari este si normal sa scrie "Metalica" si sa creada ca Elvis este solistul.Trubuia sa pomenesc de ei avand in vedere ca domnisoara mia sus mentionata a facut o postare exclusiva,ca un "omagiu" pentru acestia.Ok,gata,i-am facut destula reclama si acum trecem la ideea propiu-zisa.
Mai pe romaneste faptul ca,eu una am dat peste multe asemene specimene.
Mi-a venit aceasta idee inca de pe 10 Iulie cand au venit Bon Jovi in Romania si rahatici nostri jurnalisti in loc sa scrie de faptul ca minunea s-a implinit si Richie a fost alaturi de trupa au scris doar despre Jon.Fapt care m-a enervat ingrozitor.Nu faptul ca l-au mediatizat pe Jon peste poate ci faptul ca ,dupa ca se lauda cu o amarata de diploma cu care eu una as face altceva nici macar nu si-au facut treaba cum trebuie si daca intrebai orice "trimis special de la fata locului" cum il cheama pe tobosar,de exemplu' habar n-aveau.Am dat aceasta trupa ca exemplu pentru ca este una dintre cele mai cunoscute ce poarta numele solistului.Ok,am inteles ca Jon e pilonul important si mereu cand intrebi pe oricine de Bon Jovi se duce cu gandul la Jon nu la trupa si e un fapt total gresit.Am inteles,e o fata importanta a rock'ului,e blond cu ochi albastrii,arata al naibii de bine da' eu una am incercat sa imi imaginez o melodie Bon Jovi(in acel moment "Born to be my baby")fara nici un fel de chitara,bass,tobe sau clape.Nu ca nu suna bine da...era lipsita de energie,suflet,viata,melodicitate.Orice.Era o voce fara pic de sprijin mai mult decat necesar din partea instrumentistilor.
Acesta este doar un exemplu,dupa cum am spus datoria numelui dar pot spune din propia experienta,si cred ca stiti si voi ca bassisti,tobosarii sau claparii sunt mai putin "mediatizati" decat solistii sau chitaristii.Si chiar daca acestia sunt fondatorii trupei,unii nu iau asta in considerare,fapt ce e ieftin rau.
Nu incerc prin aceste randuri sa exprim prostimea rockerilor de carton lipit cu guma de mestecat de aia roz si ieftina incerc doar,pentru cei care inca nu au inteles ce este aia TRUPA sa le explic cat de cat.
Bine,un fan adevarat,da' ce zic eu?Un rocker adevarat stie mai bine decat oricine altcineva ce e aia o formatie.Si avand in vedere ca mai instra si "incepatori pe blogul asta si nu doar veterani(sa spunem)ca cei care cometeaza la fiecare postare(multam')m-am simtiti datoare sa scriu aceste randuri pentru ale explica ca o trupa fara bassist,clapar sau tobosar nu ar fi nimic.
Pentru mine o trupa pe care o pot numii buna este atunci cand toate notele,fiecare sunet scos de fiecare instrument in parte si imbina cu vocea solistului si iese acel ceva ce se numeste melodie,o chestie superba care daca toate sunt la locul lor si nu te zgarie la timpan este un acel ceva mai mult decat superb.
Pot da mai multe exemple de trupe formate de actualul tobosar,chitarist,in care bassistul e cel mai cunoscut nume si daca ii pronunti numele de duci la aceea trupa.
Pot incepe cu AC/DC,formata de fratii Young,chitaristii,Angus Young fiind fata AC/DC,un fel de logo,cel mai important pion si una dintre cele mai cunoscute din lumea rock'ului.
Led Zeppelin sunt indentificati dupa Jimmy Page,chitarist,considerat de multi cel mai bun din lume si Robert Plant nu a fost niciodata acel personaj acre sa edifice trupa.
Putem continua cu Metallica in care daca Lars(tobe) nu posta acel anunt in ziarul local cum ca cauta solist la care sa raspunda James probabil ca Metallica nu ar mai fi existat niciodata.Si fara dar si poate ultimul dar nu cel din urma cel mai elocvent exemplu de "bassist semnatura" ramane Nikki Sixx,bassistul si co-fondatorul Motley Crue.Si desi in cele mentionate majoritatea fetelor importante erau chitaristii mai sunt multe alte nume de formatii ce pot fi edificate dupa bassit,tobosar sau clapar.
Nu stiu de voi dar eu trupa o iau ca atare,un grup ce talente ce fac istorie(bine,asta daca se imbina,cum am spus mai sus)cu toate numele din acel intreg.
Sper ca ati inteles ce am vrut sa zic si acum va intreb pe voi:
Ce inseamna pentru voi o trupa?

12 comentarii:

  1. Aici da, ai mare dreptate.Solistul si chitaristu' principal sunt intotdeauna considerati cei mai importanti intr-o formatie.Fiecare membru este important.Cum ar suna daca ar canta numai solistu' cu chitarisu'?
    PS: Cu ocazia asta, daca nu te superi :)), iti las aici si blogu' unui prieten care m-a invitat sa postez impreuna cu el si alt prieten articole despre muzica rock.Cand ai timp si chef, mai dai cate o tura pe acolo (daca vrei bineinteles)
    http://theoldfamilyisstillalive.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  2. @DarkEmpire
    Cu cea mai mare placere!
    Deci scrii si tu:>Abia astept sa vad daca ai vocatie de jurnalist:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai,prima oara ai spus 'tanti'...apoi 'domnisoara'...Odata ce sunt 'casatorita'(tu ai spus-o),nu cred ca ar mai trebui sa-mi zici domnisoara.=))[glumesc,glumesc]

    Referitor la intrebarea ta:
    Pai cam ce ai scris tu cred si eu.Normal ca unei trupe ii trebuie un lider,fie ca e el vocalist,chitarist,s.a.m.d.,dar nu trebuie uitati si ceilalti membrii.De exemplu Beatlesii.John si Paul erau liderii.Dar ar fi sunat aiurea fara tobe,fara chitara(in afara de cea a lui John,care era ritmica).

    Asa,si ca o paranteza ce nu are legatura deloc cu ce ai scris tu mai sus,vreau sa ii intreb pe ceilalti de aici daca lor li se incarca greu pagina blogului

    RăspundețiȘtergere
  4. @Andreea McKagan La blogu' meu nu am probleme...deoacamdata, sigur or strica astia ceva.Mai astept:-w

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andreea McKagan
    Blogul tau se incarca mai greu pentru ca ai afcut aceea postare cu karaoke in care ai pus coduri incorporate de pe YouTube,mereu cand pui coduri incorporate sau multe poze ti se misca ca naiba:)

    RăspundețiȘtergere
  6. @AnaisC
    Eu ma refeream la blogul tau,la WarN'Riot -.-'.Al meu merge ca uns.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Andreea McKagan
    Aaa la a meu=))
    Pai pentru ca am cele 50 videolcipuri de pe YouTube pe prima pagina...stai sa treaca pe pagina 2 si o sa mearga si el ca uns:)

    RăspundețiȘtergere
  8. @AnaisC
    Ai putea sa pui doar linkul,sub forma de text.Asa ocupa si mai putin spatiu :-?

    RăspundețiȘtergere
  9. @Andreea McKagan
    Da...da e mai smecher cand se vede ecranelu'=))

    RăspundețiȘtergere
  10. Steven Tyler spunea : "As good as I am, I'm nothing without my band"

    Asta e si parerea mea.In ciuda faptului ca exista un asa zis "sef",trupa nu ar fi la fel fara toti membri.Pentru mine trupa este o echipa.

    RăspundețiȘtergere
  11. pentru mine trupa este orchestra, care fara bassist, tobosar si clapar nu ar avea dirijor.
    bineinteles, Jon Bon Jovi, Angus Young sunt practic fetele trupei, dar nu trebuie deloc neglijati ceilalti membri. este gresit cand auzi de Bon Jovi sa te gandesti doar la Jon, cand nici nu ai auzit de ceilalti membri.
    cu ocazia asta imi fac si eu reclama:http://schioposaurus- rockrevolution.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  12. @schiposaurus
    Nu ca ai fi primu' care isi afce reclama aici:)).
    Stai sa vad ce aberezi si daca aberezi bine te si urmaresc;)
    Succes!

    RăspundețiȘtergere