sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Length:7:00+:Led Zeppelin-Kashmir

Trebuie sa recunosc ca a fost o saptamana agonizanta,nu prea mai am piele pe palme si genunchiu' stang e plin de vanatai da...merita(cel putin asa cred acum).
Va voi explica intr-o postare urmatoare de ce spun toate astea si cine m-a batut(vorbesc la figurat,desigur).
Sunt 4 zile de cand nu am mai ascultat un cantec,un solo,n-am mai mimat un riff,nu am mai batut cu pixu'n banca ritmu' de la "We will rock you" si respectul de sine a avut serios de suferit.
M-am gandit sa revin,bine,ma gandesc la asta de mult da' durerile de care am pomenit mai sus nu m-au lasat sa scriu...deh,asta-i viata,asa ca mi-am adunat toate resursele ramase intacte(chiar incepeam sa ma intreb daca mai am)si am facut o noua rubrica muzicala.
Mi-am stors creierii si asa secati pentru a gasii un nume ceva mai "elaborat" dar nu am putut,nu am gasit un joc de cuvinte potrivit pentru aceasta,nimic,a
sa ca i-am spu simplu "Length:7:00+",imi cer scuze pentru multele puncte din titlu' care bat al naibii de tare la ochi,dar pana imi vine o idee mai buna(daca nu ma obisnuiesc cu asta)ramane asa.
De continutul acesteia nu cred ca mai e nevoie sa vorbesc,este clar ca aici veti gasii nucleul muzicii rock,una dintre acele calitati pe care nici un alt gen muzical nu le poate atinge:cantece cu o durata imposibila,de care nu se tine cont,de care nu te plictisesti niciodata si hai sa fim seriosi,nu imi pot imagina un cantec pop de aproape o ora sau chiar mai mult.
Si daca am revenit cu ceva nou mi-am zis ca trebuie sa incep in forta,cu un cantec ce nu a revolutionat doar ideea despre "lungimea unei melodii" ci conceptul de "cantec" in sine,o structura complicata,la care Jimmy Page a lucrat cativa ani,mai apoi impartita in 3 cantece(celelalte 2 fiind "Black Mountain Side" si 'White Summer")care mai apoi sa ramana cu un riff "cuminte",completat cu bass'ul "ajustat" de Robert Plant,tobele linistitoare(asta da conflict de interese)ale lui Bonham si vocea absolut divina a celui mentionat mai sus.
Melodia s-a vrut(si a fost)inca de la momentul lansarii un adevarat succes,cantecul semnatura al albumului Physical Graffiti a creeat controverse,s-a batut cu
regimul din acele vremuri si a fost difuzata la radio chiar daca toate posturile au scos-o din grila datorita duratei de 8:28 min.
Ideea de baza a pornit de la un riff pe care Page a inceput sa il cante cu ani buni inainte ca albumul sa fie macar conceput,era o structura simpla dar cu o muzicalitate aparte,Plant a venit cu verursurile,prima parte din ele la aceea vreme si cantecul a ramas pentru o buna perioada "in pom",mai tarziu structura lui Page a fost "impartita" in 3,Robert Plant a lucrat putin la sunetul bass'ului,a adaugat si celelate versuri si acesta avea sa devina unul dintre cele mai buna cantece ale rock'ului classic,favoritul din discografia Led Zeppelin a lui Plant,dupa cum el a declarat.
Fiecare membru in parte era de acord ca a fost o munca bine pusa la punct si au declarat ca acesta este sunetul original Led Zeppelin,acel sunet Led Zeppelin pe acre nimeni nu are voie sa-l uite.
Unde mai pui ca nu e orice structura a muzicii rock,si nu orice trupa scrie o bucata cu elemente marocane si indiene poate creea un cantec de referinta in istoria genului,prin asta se defineste Led Zeppelin ca fiind una dintre primele trupe care a experimentat acel ceva.
Jimmy Page a spus ca este cantecul de care este cel mai mandru,ca e mandria trupei in general,ca a reuit sa imbine mai toate elementele la care s-a gandit el si sa devina legendar.
Unul din principalele motive pentru care criticii nu l-au privit cu ochi buni a fost acesta,diversitatea elementelor pe care le imbina si D Major in care este scris,li se parea o compozitie simpla,ei pe dracu'.
A fost de asemenea "preluat" de alti artiti/trupe in concerte,Alice in Chain,Alter Bridge,Slash si Jane's Addiction se numara printre cei care au facut un cover dupa varianta originala.
Dupa cum spunea si Robert Plant,acesta chiar este (probabil) singurul cantec care a atins in totalitate acel sunet Led Zeppelin,e unul din cele 5 cantece pe care trebuie sa le stii,sa le visezi,sa le simti pentru a te numii "rocker".

Publicatie Tara Top An Pozitie
"Classic Rock" United States "The Top Fifty Classic Rock Songs of All Time"[14] 1995 20
"Classic Rock" United Kingdom "Ten of the Best Songs Ever!!.. (Bubbling under)"[15] 1999 23
VH1 United States "The 100 Greatest Rock Songs of All Time"[16] 2000 62
Rolling Stone United States "The 500 Greatest Songs of All Time"[17] 2003 140
Blender United States "Standout Tracks from the 500 CDs You Must Own"[18] 2003 *
Q United Kingdom "1010 Songs You Must Own!"[19] 2004 *
Q United Kingdom "Ultimate Music Collection - Rock"[20] 2005 *
Q United Kingdom "100 Greatest Songs of All Time"[21] 2006 74
VH1 United States "VH1 Greatest Hard Rock Songs"[22] 2009 21
JJJ Australia "Hottest 100 of All Time"[23] 2009 98

Versuri:

Oh, let the sun beat down upon my face, stars fill my dreams
I am a traveler of both time and space, to be where I have been
To sit with elders of the gentle race, this world has seldom seen
They talk of days for which they sit and wait, all will be revealed

Talk and song from tongues of lilting grace, sounds caress my ears
But not a word I heard could I relay, the story was quite clear
Ohh
(Chorus)

Oh, oh
Oh, oh

Oooh, baby I've been flying...Mama, there ain't no denyin'
Oooh yeah, I've been flying, Mama ain't no denyin', no denyin'

All I see turns to brown, as the sun burns the ground
And my eyes fill with sand, as I scan this wasted land
Tryin' to find....Tryin' to find where I've been.

Oh, pilot of the storm that leaves no trace, like thoughts inside a dream
Heed the path that led me to that place, yellow desert stream
My Shangri-La beneath the summer moon, I will return again
Like the dust that lufts high in June, when moving through Kashmir.


Oh, father of the four winds, fill my sails, across the sea of years
With no provision but an open face, along the straits of fear
Ohh
(Chorus)

When I'm on, when I'm on my way, yeah
When I see, when I see the way they stay, yeah

Ooh, yeah-yeah, ooh, yeah-yeah, when I'm down...
Ooh, yeah-yeah, ooh, yeah-yeah, well I'm down, so down
Ooh, my baby, oooh, my baby, let me take you there

Let me take you there
Let me take you there



1.Astept orice idee cat de cat originala despre cum ar trebui sa se numeasca aceasta rubrica.
2.Este "Kashmir" un cantec de referinta in rock'ul classic?
3.Care credeti ca sunt cantecele de baza ale rock'ului classic,primele cantece care ar trebui invatate la scoala?(cineva tre' sa modifice programa scoalara)

Un comentariu:

  1. 1.Nu prea am idei...sorry:))
    2.Absolut, intr-adevar, cineva trebuie sa modifice programa scolara. Tot ce am eu in cartea de muzica sunt Yesterday, All my lovin si Yellow Submarine de la Beatles.
    3.Sunt mai multe...nu cred ca pot sa fac o lista.
    P.S.Kashmir are un singur defect:este prea scurta

    RăspundețiȘtergere