luni, 14 noiembrie 2011

Sex,Drugs and Rock N'Roll:Scott Weiland,varianta anorexica a lui Plant,Rose,David Bowie si Mick Jagger:



"Anorexie" fiind un epitet exagerat in cazul lui. N-am gasit altceva mai "plastic"pentru titlu asa ca va multumiti cu atat,dar cei care ma cunosc stiu cat imi place sa exagerez,stiind ca nea' silueta in cauza arata chiar bine,tine microfonul foarte artistitc,canta cracanat,foloseste un megafon,apare la bustul gol de cele mai multe ori,are un stil cel putin aparte(sau ma rog,un amestec foarte reusit intre Robert Plant,Mick Jagger,David Bowie,Axl Rose,Bob Dylan si Layne Staley care e pus foarte bine intr-o lumina proprie) si o prezenta scenica de invidiat,care e la fel de originala ca stilul si care,contrar spuselor "specialistilor" este unul chiar bun,daca e sa il comparam cu toate celelalte imitatii ieftine,care de'a lungul timpului au incercat sa fie mai buni decat originalul. Cu siguranta nu este una dintre fetele marcante ale rock'ului si (tot) cu siguranta nu are una dintre cele mai bune voci,dar am decis sa fac o editie speciala Sex,Drugs and Rock N'Roll pentru a vedea cum a fost stilul acestuia influentat de legendele mentionate mai sus si cum experientele sale de'a lungul timpului si evolutia carierei sale seamana leit cu a celor de mai sus. O fi conincidenta sau a tinut mortis sa isi ghideze intreaga viata dupa modelul alor' mai mari ai rock'ului in speranta ca le va calca pe urme intr-o zi?

O copilarie grea urmata de adolescenta rupta de realitate:

Inca de mic copil,rebel nacut in California,Scott a avut probleme cu scoala si in relatia cu parintii,cei 2 divortand cand el avea doar 4 ani. Ceva mai tarziu mama sa a intalnit pe altcineva cu care s-a casatorit,si astfel Scott a fost infiat de tatal sau vitreg,David Weiland la varsta de 5 ani. Acesta s-a resemnat,si parea un copil fericit,cel putin asta credea mama sa,careia i-a spus ca nu mai vrea sa aiba de'a face cu tatal sau biologic. In prima sa biografie lansata in 2010,Scott a povestit un caz cel putin socant,a marturisit ca acum multi ani,pe cand el era doar un copil a fost victima unul viol,la 12 ani,facand parte dintr'un cerc vicios cu droguri si alcool a cazut victima unui baiat mai mare,in varsta de 19 ani care i-a batut joc de el sub privire celorlalti,care erau,de asemenea sub influenta marijuanei. La 13 ani,din nou,ghidat de droguri a avut prima sa experienta sexuala (normala) cu o fata mult mai mare,pe care parintii au angajat-o ca bona. Acesta a continuat cu excesele,tatal sau vitreg,care il iubea foarte mult fiind disperat sa isi vada "fiul" pe drumul cel bun,acesta a declarat intr-un interviu: "Faptul ca "noul" meu tata ma salta de la sectia de politie,platea amenzi pentru mine si incerca sa imi arate calea cea buna a insemnat mult pentru mine." In 2005,intr-un interviu acordat revistei Equire,Scott si-a amintit cat de mult i-a "influentat viata heroina,pe care a consumat-o prima data la 16 ani si cat de mult il facea sa compuna,cata putere ii dadea in timpul concertelor sustinute in barurile din oras si cat de simple i-au facut "concedierile" din diferite trupe locale cu care voia un viitor. Si-a incercat norocul in peste 10 grupuri muzicale din orasul sau,din pacate heroina nu a facut decat sa ii ingreuneze misiunea de a se afirma in muzica.

Dupa multe incercari nereusite isi gaseste normalitatea alaturi de Stone Temple Pilots,dar o pierde la scurt tim
p,din nou,datorita heroinei:


In 86',dupa multe incercari esuate de a-si forma o trupa,il intalneste pe Robert DeLeo,pe fratele sau Dean si pe Eric Kretz,cu care formeaza "Mighty Joe Young",care,dupa ce semnaeaza un contract baban cu Atlantic Records descopera ca este deja numele unui cantaret blues,il schimba in Shirley Templet's Pussy(unul pus la betie,cred),mai apoi in Stereo Templet Pirates i in final Stone Temple Pilots,vrand sa pastreze initialele STP.
Au lansat Core,Purple,eu atins succesul nesperat,aveau concerte in toata lumea si 10 mil. vanzari asigurate,platian din partea RIAA si un loc asigurat langa numele mari ale grunge'ului din perioada sa de glorie.
Sau ma rog...un loc asig
urat in randul controverselor din aceea vreme,fiind una din trupele care au iesit "pe piata" ceva mai tarziu,acestia au fost acuzati(in special Weiland)ca plagiaza trupe ca Alice in Chains,Nirvana,Soundgarden sau Pearl Jam,mai marii grunge'ului din toate timpurile.
Stilul si calitatile sale vocale fiind comparate mai ales cu ale lui Eddie Vedder si Layne Staley.
Popularitate trupei incepea sa scada considerabil dupa toate criticile care au aparut in legatura cu modul i
n care Scott se "inspira" de la cei mentionati mai sus,dar albumul Core a reusit sa fie premiat de 8 ori cu platina si Purple de 6 ori si acesta incepea sa se obisuniasca cu aceasta notorietate care facea ca numele sau sa fie propnuntat de multe ori alaturi de cele mai mari ale rock'ului.

Inca de la inceput el a fost veriga slaba,fiind victima drogurilor de la bun inceput,heroina fiind primul inamic in evolutia trupei a carei poplaritate a scazut conderabil dupa cel de'al 3-lea album,Tiny Music...Songs form the Vatican Gift Shop.
Imediat dupa lansarea Purple,acesta a dezvoltat o adevarata dependenta pentru heroina,drog caruia voia sa il induca in "gratii" si lui Gibby Haynes,solistul Butthole Surfers,cu care au plecat in turneu mondial de promovare,din fericire acesta din urma nu a cedat.

Idila cu Courtney Love si cocaina:

In '95 a fost prinsi de politie in timp ce cumpara cocaina,arestat iar mai apoi dus la o clinica de dezintoxicare.Dupa ce si-a terminat pedeapsa si a stat la clinica mai putin decat trebuia s-a mutat la un hotel cu Courtney Love unde priza incontinuu cocaina si heroina cu ea.

"Am stat 2 luni la un hotel cu Courtney Love,noptile erau aceleasi,vodka si cocaina."

Viata dupa STP,Velvet Revolver,cariera solo si viata persoanal distrusa,din nou,de droguri:


Trupa a fost nevoita sa anuleze concertul de promovare a celui de'al 3'lea a
lbum dupa ce Weiland a fot prins cu heroina si inchis,imediat dupa ce a fost eliberat a fost arestat,din nou,de adata aceasta pentru violenta domestica,dupa ce a batut-o pe sotia sa Mary Forseberg,care a bagat divort,dar mai apoi cuplul s-a impacat.
In timpul carierei sale alaturi de STP,Duff McKagan il intreaba daca vrea sa faca parte din Velvet Revolver,acesta fiind unul dintre cele mai bune proiecte ale sale.
In cei 5 ani alaturi de Slash,Duff,Matt Sorum si celalalt tip(caruia chiar ca nu i-am retinut numele) drogurile nu au mai reprezentat o problema majora in viata lui,lovitura cea mai grea venind in 2007 cand fratele sau a murit si parca toata viata sa a intrat intr-un con de umbra si a luat o intorsatura cel putin ciudata:
"I started drinking again. My brother died, I got divorced (from) my wife, and my whole world basically spun around. So you know what? I'm going to take care of myself because that's what I need to take care of. Instead of just having a few shows, I want to have a whole hell of a lot of shows."

A incercat sa se concentreze cat mai mult pe muzica pentru a uita de toate problemele si mai ales de droguri,nu a reusit si a fost prins din nou cu heroina. Dupa plecarea din VR a fot diagnosticat cu tulbulare bipolara,boala de care sufera si Axl Rose(doar asa ca o fina ironie).

Viata sub umbra influentelor,personalitatea si aspectul altora in incercarea diperata de a le personaliza:


Inca de la prima aparitie publica,ca un simplu "nou venit" in luma rock'ului,cand inca nu avea un stil bine definit,care,oricum nu era al lui,Weiland a fost subiect de "barfa".
La inceput a fost comparat cu Eddie Vedder,Layne Staley si Kurt Cobain,mai apoi si-a gasit un stil cat de cat propiu,sau,ma rog o imitatie al naibii de reusita.
Prezenta scenica avand elemente de baza care i-au consacrat pe Robert Plant,Mick Jagger si Axl Rose,"palaria" ce l-a consacrat pe Axl fiind nelipsita,miscarile "rupte" din coregrafia lui Mick Jagger chiar il prind iar figura specifica a lui Plant ii cmpleteaza imaginea de baiat rau,dilatata imediat de figura cu "mana in sold" ce,pe Plant arata mai bine ce-i drept.
Odata cu intrarea sa in Velvet Revolver,trupa ce e mai Guns N'Roses decat Guns N'Roses,asemanarea cu Axl Rose fiind izbitoare in ochii fanilor carcotasi ce voiau sa ii gaseasca ceva,orice solistului ce incerca din rasputeri sa il completeze pe Slash pe scena,cum obisnuia sa faca Axl in perioada sa de glorie.
Nu aparut in boxeri ci doar la butul gol,folosea un megafon pentru efecte auditive "interesante" si intreaga sa prezenta scenia,modul cum se misca si freaca de'a dreptu' pe langa Slash il face sa fie huiduit si iubit in aceeasi masura.
Atunci cand lumea il compara cu mai marii grunge'ului,el tinea sus si tare ca singurele(ca parca nu era de ajuns)si cele mai importante influente ale stilului sau muzical sunt David Bowie,Robert Plant,Jim Morrison si Mick Jagger.
Nimic de Axl Rose,cel mai folosit nume cand vine vorba de Weiland sau VR,al naibii stereotip.

Heroina,cocaina,Courtney Love,grunge si Axl Rose.Pui toate acestea in aceeasi propozitie si nu are cum sa nu rezulte "controversa".
Cuvantul de legatura intre orice "nou venit" in muzica rock,ce nu a reusit sa se afirme intr-un totul si legendele ce au revolutionat pe toata lumea din industria muzicala sau oricare alta industrie de enterteinment.
Nu vad de ce Scott Weiland ar fi un caz aparte,dar chiar daca ne place sau nu este,e una dintre cele mai bune imitatii a celor mentionati mai sus,revolutionari pe toate planurile,el fiind,in viziunea mea cel mai bun produs "influentat" care a perceput cel mai bine ce trebuia din cariera celor mari ai rock'ului.
Daca o facea si fara ajutorul heroinei era un om mare...
In concluzie,Scott Weiland este Lady Gaga a rock'ului:
Calitati vocale indoielnice,un produs bine ambalat,format din ramasitele alor' mai mari.

1.Scott Weiland:Originalitate excesiva sau o imagine "preluata" si conturata frumos dupa personalitatea propie?
2.Vi se pare ca are niste calitati vocale deosebite?
3.Cu Stone Temple Pilots sau cu Velvet Revolver?
4.De la cine credeti ca a preluat cele mai multe "calitati"?
5.Are Scott Weiland vreun element "original"?
6.Are vreun aspect ciudat relatia cu Courtney Love in evolutia sa?

2 comentarii:

  1. 1.Cred ca a doua varianta
    2.Nu neaparat deosebite,dar nici de trecut cu vederea.
    3.Velvet Revolver :]
    4.Infatisarea lui imi aduce aminte de David Bowie,iar miscarile de Jagger.
    5.Mie nu mi se pare...adica nu iese cu nimic interesant in evidenta.E imbracat cam ca toate 'starurile rock' din ziua de azi...
    6.Courtney Love e o distrugatoare de vieti,mai intai cea a lui Cobain acum si cea a lui Weiland.

    Si eu am publicat aseara ceva despre Velvet Revolver...(:|

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andreea McKagan

    Hmmm:-?nu cred ca Love a avut atata influenta in nebunia lui(sau,ma rog,prostie).
    Eu am inceput postarea acu' 4 zile,abia azi mi-am amintit de ea:)).

    RăspundețiȘtergere