duminică, 6 noiembrie 2011

Fanii o numesc "cea mai proasta colaborare muzicala",James Hetfield,"evolutie".Adevarul despre Lulu,prapastia dintre thrash si trash:


Acum mai bine de 20 de ani,fanii Aerosmith se imparteau in doua cand se anunta colaborarea cu Run DMC,la momentul acela fiind numita cea mai proasta colaborare muzicala,pentru melodia "Walk this way",scrisa de Perry si Tyler.Rock si rap,care s-au batut in cap de cand lumea si pamantul aveau sa faca una dintre cele mai bune melodii ale tuturor timpurilor,varianta originala,cantata doar de Aerosmith fiind plasata intr-un con de umbra.La momentul acela toata lumea se intreba ce naiba se intampla cu lumea muzicala,cu Steven Tyler si cu ideea proasta pe care a a avut-o cand a decis sa ia un cantec legendar si sa il transpuna in varianta rap.
Colaborarea dintre cele doua trupe a fost,insa un adevarat succes,peste ani fiind in mai toate top'urile muzicale pe locurile fruntase,fiind numita una dintre cele mai bune colaborari si unul dintre cele mai buna cantece.
Aceasta dintre Run DMC si Aerosmith fiind doar un exemplu,in istoria muzicala fiind nenumarate colaborari nereusite,ce-i drept,intre timp devenind adevarate capodopere.

Intrebarile sunt:
Va fi peste 10-20 de ani Lulu unul dintre cele mai bune albume ale rock'ului?
Va fi aceasta colaborare una dintre cele mai controversate si vandute din istoria tuturor timpurilor?
Si nu in ultimul rand,va revolutiona aceasta colaborare in orice fel industria muzicala actuala?

Mi-ar placea sa cred ca este un raspuns afirmativ la (macar) una din intrebarile de mai sus,dar tind sa cred ca toate se termina cu "nu".
Cu siguranta nu va uita nimeni albumele Kill 'Em All,Master of Puppets,Ride the Lightning sau "Black Album",adevarate "deschizatoare de drumuri" pentru trupele tinere sau cei acre isi incearca norocul in muzica buna,albume ce au facut ca Metallica ca fie "cea mai influenta trupa a ultimilor 30 de ani",oare se va intampla acelasi lucru cu Lulu?

Lou Reed,de asemenea veteran al rock'ului,ce-i drept al gen,dar inca un nume mare in industrie,solistul Velvet Undergorund,trupa ce a lansat albumul Heroin,un alt nume mare in industria rock'ului.O voce buna pentru cu totul altceva,nu il poti pune pe Lou Reed sa cante "Master of Puppets" cum nu il poti pune pe James Hetfield sa cante "Sweet Jane",sunt ambii olisti buni pe genuri diferite,Lou Reed chiar daca nu a fost una dintre cele mai mediatizate fete ale rock'ului ramane un veteran care a compus unul dintre cele mai buna albume din istoria muzicii,Metallica e altceva.
Ma rog,Metallica se vrea a fii altceva,dupa ce Lars a declarat ca trupa sa preferata este Arctic Monkeys(tind sa cred ca voia sa faca misto de reporter)nu prea vad cine le mai da crezare,a fost o trupa de renume,noi ramanem cu amintirea,cu amintirea zilelor de aur cand Metallica canta Thrash,cand isi sustinea punctul de vedere prin riff'uri si solo'uri impecabile,cand aveau versuri cu un anumit inteles,nu versuri in care sa foloseasca cuvantul "ponei".

Nu pot spune ca am urmarit involutia acestui proiect inceput acum mai bine de cateva luni,asa ca nu stiu exact cu ce se mananca,odata ce am vazut ca o trupa ce se crede a fi Tharsh colaboareaza cu un artist trecut de primele 7 tinereti(nu o iau neaparat ca pe un dezavantaj)ce nu are nicio legatura cu ceea ce a incercat Metallica sa faca in ultimii 10 ani.

Daca e sa ne uitam putin in istoria rock'ului,in '67,Velvet Underground colaborau cu Nico,o cantareata de origine Germana si aveau sa faca unul dintre cele mai influente albume ale tuturor timpurilor,plasat pe locul 13 in Top 500 Greatest Albums off All Time,top facut de revista Rolling Stone.Cine se gandea atunci ca peste 40 de ani unul din membrii aceleasi formatii avea sa faca o colaborare anapoda rau,de pe urma careia avea sa fie amenintat cu moartea?
Si,hai sa fim seriosi...cine nu stie celebra coperta cu banana?
Deci,ca o concluzie trasa timpuriu,Lou Reed este un nume mare a muzicii orice ar spune fanii Metallica,sau oricine altcineva,doar ca aceasta combinatie va da gresi oricand va fi e facuta,daca Reed facea aceasta colaborare inca de pe vremea cand era in floarea varstei si in Metallica inca mai activau Mustaine si Burton,tot un rahat iesea,pentru ca este cea mai anapoda combinatie ever.
Nu faptul ca nu sunt artisti buni face aceasta colaborare ceva mai mult decat nereusit ci faptul ca nu sunt facut pentru a canta impreuna.

Si nu doar Lou Reed a avut de suferit de pe urma acesteia,chiar daca ambii se declara multumiti de ceea ce a iesit si James a spus ca Lulu este cel mai bun lucru care i s-a intamplat(politica de vanzare proasta),lucrurile nu se schimba,ma repet,sunt artisti buni(ma rog,au fost,in cazul lui Reed datorita varstei,in cazul Metallica datorita banilor si comercializari iefitina depasita de mult si dusa la limita de "ieftin")doar ca nu vor fi niciodata(subliniez NICIODATA)pe aceeasi lungime de unda,pur si simplu nu.
Puteai lua orice artist care a facut ceva in istoria rock'ului si sa il pui sa faca un album impreuna cu Metallica,nimeni nu se potrivea mai prost ca Reed.

Si pana la urma nu au de ce sa se planga,a fost probabil cel mai mediatizat subiect alultimilor luni,reclama proasta sau buna tot reclama e,si numai pe site'urile romanesti de muzica rock am vazut sute de articole(trecand peste faptul ca pupa aceasta trupa in fund)legate de albumul Lulu,mai mult sau mai putin pe langa subiect.
Pe cine mai intereseaz ca pana acum albumul s-a vandut in doar 20.000 copii,pe cine mai intereseaza toate aceste aspecte,care acum 20 de ani erau un capat de lume(nu de tara)cand avem pirateria,cand sute de mii(de ce nu milioane)de oameni au downloadat albumul de pe net,probabil doar pentru a vedea ce a putea iesii,de ce il numeste toata lumea "prost".

Lulu nu e un album prost.Sunt idei bune puse cap la cap de minti care gandesc diferit,ingrozitor de diferit.Si da,stiu ca la inceputul acestei postari spuneam altceva,o spuneam referitor la evolutia trupei Metallica,nu la aceasta colaborare in general,inca nu l-am numit album "rock",l-am numit bun,acceptabil,fara viata din partea instrumentelor,Lars parca se scarpina cu betele pe spate si chitara e jalinca dar inca nu e un album rau.
Si da,se pare ca m-am pierdut,din nou in propiile idei.

Albumul e bun,colaborarea e proasta!

Reclama a fost din belsug,controversele au fost si ele nelipsite din peisaj,pirateria a fost invadata de "fanii" Metallica si vanzarile jalnice.
Ma repet,albumul,ca ansamblu nu este nu stiu ce filosofie atat de neresuit pe cat se spune(e,din nou o politica nereusita de a manjii cu rahat in dreapta si in stanga),colaborarea insa este cu siguranta cea mai nereusita din istoria muzicii de azi,ieri,poimaine,oricand.

1.Este Lulu un album atat de prost pe cat se spune,sau este aceasta cea mai nereusita colaborare?
2.Cu ce alt artist/trupa ar putea colabora Metallica pentru a face un album bun?
3.V-ati schimbat parerea in vreun fel despre Metallica sau Lou Reed dupa aceasta colaborare?
4.Credeti ca va mai lansa Metallica ceva "necomercial" si cat de cat "ascultabil" vreodata?

2 comentarii:

  1. Pe total sunt sigură că o să iasă o tâmpenie. Numai când m-am uitat la versuri și am ascultat o parte dintr-o melodie mi s-a întors stomacul...

    RăspundețiȘtergere
  2. 1.Nu l-am ascultat si nici nu o s-o fac.Nu sunt un fan inrait al celor de la Metallica.
    2.Metallica au intrat pe un teren minat.Nu ma mai astept la nimic "cat de cat bun" din partea lor.
    3.Nu
    4.Nu

    RăspundețiȘtergere