sâmbătă, 26 noiembrie 2011

Modul in care reclamele romanesti promoveaza muzica rock:Imitatii jalnice la limita dintre politica de vanzare si kitsch autohton:


O saptamana de cand nu mai postez nimic,o saptamana de febra musculara,titlu de roman.
Si daca va gandeati ca perioada te teze,testari sau mai stiu eu ce evaluari stupide m-a rapus va inselati,prima absenta motivata din cariera mea de blogger este datorita faptului ca am inceput antrenamentele la lupte greco-romane,ma rog,la fete se cheama lupte libere.
Adica se iau cretinele alea de par si eu tre sa astept sa se injure de neam,morti,nepoti si sfinti pana sa le pun la pamant cu un procedeu cat de cat legal,dupa care trebuie sa duc munca de lamurire ca eu nu vreau sa le omor ci doar sa ma urc pe ele...o intreaga poveste.
Asa,acum ca am clarificat si chestia asta,probabil va ganditi de ce nu am mai scris,ca deh,scrisul e cu degetele.
Ei bine,pentru cei total paraleli cu sporturile de contact,la naiba,febra musculara se face la orice centimentru lucrat din corp,si la cate capete am primit in gura,picioare in burta si am ramas fara buca stanga cred ca am motivele mele sa afirm asta.
Si acum ca am epuizat introducerea de'a dreptu' stupida,inainte de a trece la subiect va spun ca puteti lua tot ce am scris eu mai sus ca in fel de "Imi pare rau!" adaptat,cuvinte ce nu le veti auzi din gura mea prea curand sau ca pe niste randuri scrise din pura prostie combinata cu plictiseala(e fatal cuplu' asta) pentru a va pregatii pentru ceea ce urmeaza.

Una dintre cele mai mari puteri in stat si cele mai nocive inventii ramane mass-media,un
izvor nesecat prostie,minciuna si "perfectiune" conturata cu un maro urat mirositor.
Vorbind strict de mass-media romaneasca,principalul "serviciu" al cetatenilor de aceeasi teapa cu noi,care,evident se mira de ce nu au ce manca putem spune sigur si precis ca ocupatie oricarei femei comune trecute de o oarecare varsta este sa comenteze stirile ce tin capul de afis in CanCan,Click sau Adevaru',cu cine sa mai culcat una sau alta,iar barbatii despre fotbal,bere,burta lipsa de sex,divort...da',ma rog,deja o dam in altceva,nu vorbim despre involutia romanului ci despre mass-media,principalul motiv de involutie a acestuia,inevitabil.

Muzica rock si mass-media romaneasca e ca reprezentatia lui Brian May cu Lady Gaga,nimic in comun,nimic care sa conicida,nimic din care sa iasa ceva bun,muzica rock starneste controverse,mass-media romaneasca greata,sunt 2 lucruri greu de comparat,dar cand acestea sunt puse impreuna...

Iese spotul publicitar romanesc,10 secunde copiate din afara ce,combinate dau imaginea unui kitsch dureros pentru neuroni.
De cateva luni,cel putin principala sursa de spalare a creierului din televizorul romanului,Antena1 are o serie de spoturi publicitare caracterizate simplu,stupide.
Si cand nu sunt "tinerii nelinistiti" care sa se giugiuleasca langa lac sau ala cu moaca de broscoi care sa pice din copac este esentialul imaginilor artistico-muzicale din istoria tuturor posturilor de televiziune romanesti,momentul mult asteptat in care muzica rock isi face subtil prezenta prin afisele a doua trupe de baza a genului de pe peretele care se vede cel mai bine in toata reclama,trebuie sa recunosc ca n-am inteles in viata mea de ce naiba se baga undeva unde nu stiu cu ce se mananca,nu stiu ca nu poti pune un poster cu AC/DC,unul cu un teanc de carti si apoi Guns N'Roses.Nu,niciodata.
Ultimul si probabil "cel mai observat" exemplu datorita ratingului fals facut de postul de televiziune mai sus mentionat este acesta,nu ca ar fi singurul dar este cel mai elocvent,si chiar daca nu voi face un articol plin de statistici,imagini ci doar pareri,fiindca nu am gasit prea multe imagini care sa ma ajute in declaratii(ma bazez pe cunostintele voastre,pe care probabil nu le aveti gandindu-ma ca televizorul nu este principalul punct de atractie in viata voastra).

La inceputul anilor 2000 stiu ca si ProTV'ul avea o reclama care mi-a ramas in minte,atunci avand abia 3 ani nu prea aveam cunostiinte muzicale,muzica buna sau proasta,era de'a dreptul inexistenta in viata mea,dar aceasta o fredonat toata ziua si stiam ca imi place,mai apoi am aflat ca e "We will rock you" de la Queen,tot in aceea perioada mai era o reclama(nu mai stiu postul de televiziune,parca PrimaTV)in care se auzea "Paradise city",Guns N'Roses si o alta cu "Talk dirty to me" pe fundal,ambele aveau ca subiect promovrarea respectivului post TV.Daca e sa vorbim si despre prezenta muzicii rock in serialele TV romanesti ar fi multe de spus,ultimele pe care mi le amintesc sunt,din nou "We will rock you" si "It's my life" in Pariu cu viata de pe ProTV,iar acum 4-5 ani(sau mai putin,nu mai stiu exact)o melodia Rod Stewart era in telenovela "numbar uan" din Romania,Lacrimi de iubire,pe GarsonieraTV.Da' ma rog,nu vorbim de seriale ci reclame,si in ziua de azi majoritatea spoturilor publicitare din Romania folosesc muzica rock drept promovare,nu melodi legendare ce-i drept,dar un solo de chitara(mai mult sau mai putin cunoscut) sau un riff tot se mai aude pe ici pe colo.

Nu voi sta sa imi bat capul cu tot felul de exemple de reclame romanesti in care muzica rock este folosita intr-un mod de'a dreptu' tampit,ci voi incerca sa concluzionez prezenta acesteia intr-un mod cat mai personal.
Pot sa inteleg prezenta muzicii rock in spoturi publicitare din afara tarii,unde muzica rock este perceputa intr-un oarecare mod,bun sau rau este perceput intr-un mod,in majoritatea cazurilor starneste tot felul de controverse,sexuale sau sataniste.In Romania nu se percepe nici sexualitatea,nici satanismul,nimic,asa ca modul in care aceasta este folosita pentru promovarea unui post TV drept "rebel" mi se pare de'a dreptu' inutila.

Romanii nu vor percepe niciodata muzica rock drept ceva legendar,rebel,muzical,dur,frumos sau urat,este considerata doar galagie,asta se stie deja si acu ma intreb,de ce nu pun vrun' artist de pe plaiuri mioritice pe fundal si pun Metallica si Aerosmith(atat cat mi-am amintit)pe fundalul reclamei de promovare a uneia dintre cele mai ieftine copii a unei emiiuni din afara,Romanii n-ai tarate.

Acum va intreb pe voi...

1.De ce credeti ca este muzica rock folosita drept "muzica de fundal" pentru spotul publicitar a unui post TV mai mult decat comercial,avand in vedere ca romanii nu vor intelege niciodata acest gen?
2.Reusesc sa se vanda prin acest mod in Romania?
3.Ce alte reclame romanesti in care muzica rock se vrea principalul "punct de atractie" mai stiti?

3 comentarii:

  1. Pe youtube a aparut o reclama(care va fi la televior din 2012) la Honda,in care niste tipi dintr-o masina fredoneaza Crazy Train.
    Aici e si reclama:
    http://www.youtube.com/watch?v=UTA2CE8_KLk

    Desigur,dupa ce va aparea la tv,toti vor fi fani inraiti ai piesei. :-j

    Si niste tipi de la mine din clasa au vazut promourile alea de la A1,si au observat si posterele alea cu Ac/Dc si Guns,iar acum cica sunt mari fani.

    In fine :) Succes cu luptele...si eu am facut cativa ani de Karate Traditional,si stiu cum e cu febrele musculare

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andreea McKagan
    Ciudat sa vezi fane Selena Gomez(am inceput sa citesc gusturile muzicale pe fata)interpretand o melodie de'a lui Ozzy.

    Merci frumos!

    RăspundețiȘtergere
  3. 1.Postul în cazuă are diverse spoturi de promovare, unu pentru fiecare categorie, cum și rockerii sunt o categorie probabil speră că o să-i atargă cu un spot în care să încludă ceva elemente rock.
    2.Foarte posibil, o anumită categorie tot o să o atragă. Genul ăsta de spoturi le văd perfecte să atragă rockeri al început care dabia au auizt de AC/DC și li se pare cool, oricum ideea e că de atras tot atrage.
    3.Sincer nu mai știu, mai era una la răcoritoare care avea pe fundal o melodie habar n-am ce se vroia, cred că pop punk, dar nu cerd că era centrul de interes al reclamei.

    RăspundețiȘtergere