sâmbătă, 21 ianuarie 2012

10 Greatest Left-Handed Guitarists(list):

Majoritatea chitaristilor legendari se pot “lauda”cu un semn propiu,ceva ce i-a facut cunoscuti pe langa talentul inascut,dar nu multi pot spune ca au cantat cu intreaga cariera cu mana stanga.Faptul ca sunt multi chitaristi talentati,specializati in anumite genuri nu mai este ceva nestiut de nimeni,dar faptul ca anumite nume de baza ale acestui intrument se poate sa fi scapat unora din vedere.Uneori a fost un impediment sau nici nu s-a observat,important este ca ei au facut istorie nu conteaza ca(,) cantau invers decat ceilalti.

Multi dintre cei fascinati de maiestria cu care manevreaza un instrument diabolesc(dupa mine)nici nu au bagat de seama faptul ca nu canta ca toti ceilalti ci folosesc cealalta mana,un detaliu mai putin important cand muzica iti incanta simturile.

Acestea fiind spuse,hai sa vedem o lista cu 10 dintre cei mai buni chitaristi stangaci din istorie:

10.Glen Burtnik(Styx):

Fostul membru Styx este de asemenea un bun producator,actor si chitarist.Pe langa succesul pe care l-a inregistrat cu trupa a caompus si pentru nume ca Patti Smith sau Don Henley si cantecele de pe albumul Heroes and Zeroes au intrat in Billboard pe locuri fruntase.Pe langa muzica,Glen a excelat si ca actor in Batlemania,film biografic The Beatles in care il interpreteaza pe Paul McCartney,de asemenea stangaci.

9.Otis Rush:

Notele lungi si sunetul grav l-au facut unul dintre cei mai distinctivi chitaristi de blues ai decadei lui.Dupa ce s-a mutat din Philadelphia in Chicago succesele s-au tinut lant,a stat la baza unui gen muzical,”chicago blues” si primele 3 cantece s-au plasat pe primele 10 pozitii in Billboard,a colaborat cu Ike Turner si a avut un adevarat avant in cariera odata ce casa de discuri Cobra Records i-a lansat primele melodii.Dupa ce,l-a sfarsitul anilor ’50 probleme cu banii si,dupa cum se spune faptul ca era stangaci a sfarsit colaborarea sa cu Cobra Records si a fost “luat” de Chess.A inregistrat 6 single’uri cu aceasta casa de discuri,a colaborat cu Albert King si a sustinut concerte atat in alte orase din America cat si in Europa.

8.Dick Dale:

Surf Rock,Rock N’Roll si Instrumental Rock,genurile ce l-au consacrat,chitara,trompeta si tobe,instrumentele.

A fost numit unul dintre primii chitaristi care a cantat cu un amplicficator Fender.A invatat chitara de la unchiul sau si,la fel ca el a fost un surfer,acesta fiind motivul pentru care a tinut mortis sa cante surf rock,vrand sa exprime cat mai bine sunetele specifice.La inceputul carierei a fost fortat sa schimbe mana cu care canta pentru ca in acele vremuri chitaristii stangaci erau o adevarata raritate fiind considerati “fara succes”.Felul sau specififc pe scena si cel muzical in general a fost o influenta pentru Jimi Hendrix care a considerat o onoare sa fii stangaci.

7. Elliot Easton(The Cars):

Membru fondator The Cars si unul dintre membrii trupei Credence Clearwater Revisited,varianta “revizuita” a legendarei Creedence Clearwater Revival canta de asemenea la bass si voce.

In 1985 si-a lansat primul album solo,Change No Change care a fost un real succes,a cantat cu Ric Ocasek si in 2010 a “reformat” trupa The Cars impreuna cu membrii originali.

6.Iggy Pop:

Cunoscut pentru energia sa pe scena,dansurile specifice si pasiuneapentru a canta la bustul gol,Iggy nu a fost o adevarata legenda cand vine vorba de chitara dar este totusi un chitarist bun,chiar daca intreaga sa carierea s-a invartit in jurul vocii,aspectului si relatiei cu Debbie Harry.

Un adevarat sex simbol in tinerete,o adevarata ciudatenie a naturii acum si faptul ca si-a rupt piciorul in Romania mai scrie o pagina in istoria tarisoarei noastre.Se pot spune multe despre Iggy Pop ca persoana,ca rock star,ca persoana de scena si ca solist dar si despre relatia sa cu chitara,una nu la fel de controversata ca toate celelalte enumerate.

5.Albert King:

Cantaret de blues de prima mana,prima generatie si probabil cea mai buna,Albert King este cu siguranta acel factor care a revolutionat un intreg gen,unul dintre cei 3 Regi ai Blues’ului,alaturi de B.B King si Freddie King el insusi se numea”jumatate din B.B King”.

Datorita aspectului fizic:2 metri si 110 kg. a fost supranumit The Velvet Bulldozer.S-a mutat in Chicago in ’52 unde a inregistrat primul single pentru Perrot Records,dar a fost doar un succes local.Pana in 1961 cand lanseaza “Don’t Throw Your Love on Me so Strong” succesul a stat departe de el,acesta fiind primul single care intra pe locul 14 in Billboard.De’a lungul carierei sale legendare a cantat cu nume ca Bill Graham sau the Doors si a devenit o adevarata sursa de inspiratie pentru Jimi Hendrix,Eric Clapton,Steve Ray Vaughan sau Gary Moore.

4.Kurt Cobain:

Regretatul solist Nirvana a lasat in urma o adevarata comoara,o legenda de neegalat atat in lumea grunge’ului cat si in cea a muzicii in general.O fata marcanta ce a lasat multe lucruri in urma atat ca solist cat si ca chitarist,solo’ul din “Smells like teen spirit” fiind inca arhi-discutat ca fiind unul supra apreciat,simplu sau chiar prost si Cobain fiind un chitarisy mediocru.

Aici nu imi pot da cu parerea,fiind total paralela cu acest instrument,dar stiu sigur ca este un solist de exceptie,Nirvana a facut istorieprin simplitatea ce ascundea o complexitate aparte si pana acum cateva zile nici nu am bagat de seama ca este stangaci…rusine sa-mi fie.

3.Paul McCartney:

Bassist,chitarist si voce in Beatles,membru fondator The Wings si o cariera solo infloritoare.

Sunt o multime de lucruri de spus despre fiecare din membri Beatles,multe de spus despre Paul McCartney dar oricat de multe cuvinte ar fi spuse nu ar fi de a juns,este o legenda si atata tot.

La inceput nu a fost stangaci,el incepand lectiile de chitara cu mana dreapta mai apoi dandu-si seama ca adevarata sa vocatie este sa cante cu mana stanga.

2.Tony Iommi:

Unul dintre cei mai buni chitaristi din lume,o adevarata legenda heavy metal,chitaristul Black Sabbath,Tony Iommi,regele riff’urilor a fost si va ramane una dintre cele mai marcante fete ale intregii industrii muzicale.

A fost si in Jethro Tull,dar a facut istorie cu Black Sabbath,de asemenea si in cariera solo,acnd ai un asemenea talent ca Iommi nu ai cum sa nu faci senzatie cu oricine,oriunde si oricand.

Este pelocul 25 in Top 100 Greatet Guitarists,top facut de revista Rolling Stone si numarul 1 de catre Guitar World.

1.Jimi Hendrix:

Este cunoscut drept cel mai bun chitarist al tuturor timpurilor,a influentat unele dintre cele mai mari nume si are un stil aparte de a fii si de a canta.

Sunt prea multe realizari pentru un singur om,o cariarea pe cat de scurta pe atat de importanta in idustria muzicala si prea putine cuvinte in dictionar pentru a descrie ceea ce a facut Jimi Hendrix pentru muzica.

3 comentarii:

  1. Jimi Hendrix=leganda,si un bine meritat loc 1.Chiar,sa iti fie rusine ca nu ai observat ca era :( stangaci Kurt Cobain!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici daca Slash ar fi fost stangaci nu cred ca observam.:))
      Ascult muzica si ma las purtata de ea,probabil daca va aparea un talent care sa cante cu picioarele voi observa(dar nu cred).

      Ștergere
  2. Am încercat să când la chitară cu mâna stângă de câteva ori, și e al dracului de greu când ești obișnuir cu mâna dreaptă (eu unul nu-mi pot controla nici degetele pe griff în situația asta). Dar tot nu mă las: Challenge Accepted.

    RăspundețiȘtergere