vineri, 7 decembrie 2012

Behind the scenes(names):De unde provin numele trupelor?Part 1.




Ciudate,”satanice”,derivari,amuzante sau preluate dupa cantece sau carti,numele trupelor au uimit,au contrariat si au amuzat de-a lungul anilor.Cat mai inventive sau inspirate de persoane marcante in viata lor,numele unor artisti de scena sau ale unor trupe sunt cu adevarat incredibile si,probabil atunci cand vei auzii adevarata orgine a acestora nu-ti va veni sa crezi.Cu cat ma incredibile sunt acestea,niciodata nu vor intrece imaginatia cautatorilor de “senzational” care le-au intors pe toate partile ca pana la urma sa ajunga la concluzia ca sunt satanice sau au o tenta sexuala.Nu cred ca a fost vreun artist/trupa care sa scape de astfel de speculatii.Ei bine,in randurile ce urmeaza va voi prezenta prima parte din cele 5 ce compun aceasta postare menita sa va clarifice odata pentru totdeauna adevarata sursa de inspiratie a artistilor atunci cand si-au ales numele.Informtiile sunt luate de pe 7 site-uri,carti,documentare si interviuri si documentarea pentru postarea asta a durat 4 zile si informatiile sunt cat se poate de adevarate.In cazul trupelor/artistilor la care am scris mai multe variante,niciuna din acestea nu au fost confirmate de catre unul din membrii acesteia sau de artistul respectiv,iar acolo unde am livrat mai multe ipoteze printre care si cea oficiala,am mentionat-o.

Va las in continuare cu prima parte a acestei postari si cu speranta ca informatiile va sunt folositoare sau pur si simplu va satisfac curiozitatea(pentru mine documentarea pentru o astfel de postare s-a transformat din chin in placere.Daca muzica rock ar fi materie obligatorie,as fi olimpica).



Part.1:
1.ABBA:Cea mai populara trupa pop a anilor ’70 nu lasa loc de foarte multe interpretari cand vine vorba de nume-numele fiecarui membru formeaza ABBA:A-Anni-Frid Lyngstad,B-Benny Anderson,B-Bjorn Ulvaeus,A-Agnetha Faltskog.Efectul “oglinda” creat intre literele B care se rageseste in logoul trupei nu are o insemnatate aparte. 

2.AC/DC:Si asa socati de energia debordanta de care dadeau dovada membrii trupei,fanii,producatorii si publicatiile dornice de un scandal cat de mic au inceput sa isi dea cu presupusul vis-a vis de numele trupei.In final,multe teorii au fost lansate,niciun confirmata.
1.Cumnata fratilor Young(Malcolm si Angus),Sandra le-a sugerat acest nume pentru ca emana putere si energie.
2.Varianta cea mai convenabila ramane cea conform careia Angus a citit Alternativ Current/Direct Current pe spatele unei masini de cusut.
3.Membrii trupei,mai mult decat heterosexuali,au aflat prea tarziu ca AC/DC este si un termen argotic pentru biseuxalitate.Titulatura nou dobandita le-a adus atat avantaje cat si dezajavantaje,primind o multime de oferte pentru a canta in baruri de homosexuali si avand o multime de fane care veneau dezbracate si cu vibratoare in mana la concertele lor.

3.Aerosmith:Nici ei nu au scapat de o gramada de ipoteze cand vine vorba de nume.
1.Prima si singura confirmata este cea conform careia Joe Perry citea o carte ititulata “Arrowsmith”,nume care i s-a parut interesant si care,dupa ce a suferit cateva modificari a fost pe placul lui Steven.
2.”Aerosmith” mai poate inseamna si “cel ce face aer”,”aero” fiind aer si “smith” o persoana care face ceva.
3.Una din povestile cele mai cunoscute legate de numele acestei trupe ramane cea spusa de Joey Kramer;In timpul liceului,acesta asculta Aerial Ballet de Harry Nilson alaturi de prietena sa din acea perioada.Cum erau in cautarea unui nume pentru trupa si acesta suna destul de interesant,cei doi au inceput sa propuna tot felul de nume care sa contina “aero”.Reprezentarea aerului a fost de la inceput o obtiune pentru nume,acesta exprimand putere si libertate,exact ceea ce vroiau ei sa transmita publicului.
4.Ultima si probabil cea mai discutata ramane teoria conform careia AC/DC inseamna Against Christ/Devil’s Children,odata cu lansarea albumul Highway to Hell pe coperta caruia Angus poarta coarne si coada toate asa-numitele organizatii religioase care au ca tel apararea noastra de “Cel rau” au starnit tot felul de ipoteze in legatura cu denumirea trupei,aceasta din urma fiind pentru mine cel putin cretina.Numai ei,cautatori de rahat ar fi putut veni cu asa ceva,daca e sa o luam astfel AC/DC ar putea insemna orice.

4.Alice Cooper:Inainte ca Vincent Damon Furnier sa devina un artist solo,Alice Cooper a fost denumirea trupei din care acesta a facut parte.Se spune ca Alice Cooper este numele unui spirit care a aparut in timp ce membrii trupei foloseau o tabla Ouija,informatie falsa daca e sa ne luam dupa ce a declarat Vincent pentru VH1 acum cativa ani “I remember we were sitting around talking about band names. I was eating Doritos and just said the first name that came to mind. Which was Alice Cooper.".Totusi,o teorie legata de acea placa Ouija ramane in picioare conform unei alte declaratii date de el in care spunea ca,intreband cine este Alice Cooper,pe tabla au fost indicate literele care formeaza intreg numele sau adevarat.A spus ca Alice Cooper(care a fost si o cunoscuta vrajitoare in secolul 18)i-a inspirat mereu infatisarea unei fetite slabute si aparent inocente care ascunde la spate un topor si care are o minte diabolica.

 5.Alice in Chains:In ’84,Layney Staley a format trupa de glam metal Alice N’Chainz.Dupa ce a trecut de perioada parului tapat si a machiajului strident l-a intalnit de Jerry Cantrell cu care a format o nou trupa in care era pregatit sa abordeze un stil nou.Cum nu s-au putut gandi la un nume mai potrivit,au pastrat Alice N’Chainz care s-a transformat in Alice in Chains.Odata cu popularitatea dobandita toata lumea se intreba cine naiba e Alice?De-a lungul anilor au fost lansate 3 ipoteze menite sa ne dezvaluie adevarata origine a numelui trupei:
1.Probabil cea mai convenabila ramane prima ipoteza lansata conform careia Alice este o fosta iubita de-a lui Stanley.Aceasta avea probleme cu drogurile,acestea reprezentand lanturile(Chains) in care era prinsa.
2.Ce-a de-a doua ipoteza o completeaza oarecum pe prima,multi spunand ca Alice nu a existat vreodata,Staley ascunzand problemele sale cu drogurile in spatele acestui nume ca defapt el sa fie cel “prins in lanturi”.
3.Aceasta nu stiu daca poate fi considerata o ipoteza sau doar o gluma,dar totusi,se mai spune ca Alice in Chains face referire la Alice in Wonderland,numele trupei fiind imaginea sodomizata a acesteia prinsa cu lanturi.

6.Alter Bridge:Alter Bridge este denumirea unui pod din Chicago langa care a copilarit Mark Tremonti si care delimiteaza zona saraca si cea bogata a orasului.Acesta isi aminteste ca mama sa nu il lasa niciodata sa treaca de partea cealalta a podului pentru ca nu stia ce pericole se ascund acolo.De aici a pornit si ideea de nume pentru trupa,nu stiau ce ii va astepta in cariera.

7.The Animals:Grupul format din tineri muzicieni neexperimentati dornici de afirmare care cantau in cluburi pe bani putini s-a transformat in timp intr-o trupa de succes formata din Alan Price,Hilton Valentine si Bryan Chandler .Totusi acestia nu au uitat de tot de origini,Newcastle’s Downbeat club,locul in care concertau tot mai mult era pozitionat in fata unei ferme de animale,acesta fiind si punctul lor de inspiratie.

8.Anthrax:Scott Ian a considerat ca numele unei bacterii ar fi mai mult decat potrivit pentru a denumii o trupa.

9.Asia:Conform informatiilor extrase de pe siteul oficial al trupei,numele acesteia provine de la managerul lor de atunci,Brian Lane care cauta un nume cu o rezonanta aparte care sa prezica succesul de care se va bucura trupa.Si ce nume se potrivea cel mai bine daca nu cel mai mare continent?

10.Axl Rose:Ipoteza conform careia Axl Rose reprezinta o amagrama pentru “Oral sex” se pare ca i-a convenit chiar si lui,aceasta fiind varianta oficiala cand vine vorba de trecerea de la William Bailey Rose la numele ce l-a consacrat.

11.Bad Religion:Formata atunci cand baietii tocmai treceau prin rebeliunea datorata adolescentei,aceasta trebuia sa aiba un nume care sa socheze.Si dupa ce au taiat de pe lista numele Having Head Chese,au ramas cu Bad Religion.Greg Graffin a spus ca au cautat cu diperare un nume ca sa-i enerveze pe oameni.

12.Bad Company:Numele care a enervat cel mai mult casele de siscuri pe producatori,Bad Company provine de la un film lansat in ’72 ce avea ca subiect principal razboiul civil.

13.The Band:Conform documentarului “The Last Waltz”,numele acesta a fost ideea lui Bob Dylan,prima varianta fiind “The Crackers”.Levon Helm a spus ca vroiau ceva simplu,nu cautau un nume care sa acapareze intreaga atentie a publicului,ceva cat mai simplu pentru a-i lasa sa se concentreze la mesajul melodiei nu la numele trupei.

14.The Bangles:Unul dintre cele mai populare grupuri de fete din istoria muzicii,The Bangles au trecut prin multe schimbari pana sa se hotarasca asupra unui nume.Numite original The Bangs,odata cu aparitia unei trupe din New Jersey care le-au numit plagiatoare,acestea s-au vazut nevoite sa adauge “les”.Aceasta schimbare le-a adus chiar si mai mult succes,publicul crezand ca sunt o trupa tribut The Beatles.

15.Beach Boys:Baietii au fost numiti in prima instanta The Pendelton.Dupa ce au lansat primul single,”Surfin’”,au preluat numele de Beach Boys.Lagaturile cred ca sunt evidente...


16.The Beatles:As putea face  o postare separata in care sa dezbat originile numelui trupei The Beatles si tot nu as cuprinde intreaga istorie a acestuia.Ipotezele sunt multe ca un cazul oricarei informatii legate de aceasta trupa,numele,unul simplu de altfel nu avea cum sa treaca “neobservat”.Povestea care ramane in picioare,insa dupa toate variantele speculate ramane accea conform careia numele a fost inspirat de The Crickets,trupa pe care o admirau toti membrii The Beatles(discutiile cum ca John Lennon i-a fortat sa foloseasca acest nume si ca Paul McCartney nu ar fi fost de acord fiin doar povesti).The Crickets avea doua intelesuri,insecta si sportul,efect pe care il doreau si ei,un nume cu mai multe intelsuri.Se pare ca Buddy Holly a realizat asta abia dupa ce i-a atras Lennon atentia.Adevarata contradictie dintre Paul si John in legatura cu numele reprezenta doar o litera,insa,chiar daca un prieten apropiat le-a propus sa se numeasca Long John and The Silver Beetles acesta a refuzat vehement.Singurul lucru care il deranja pe Paul era prezenta acelui dublu “e”,cea de-a doua litera facand numele sa faca unul monoton,odata cu schimbarea acestuia in “a” toata lumea parea sa fie multumita.

17.Bee Gees:Initial s-a crezut ca Bee Gees e un fel de acronim provenit de la Gibb Brothers,intr-un final adevarata origine a numelui a ramas ca fiind provenita din initialele a doi prieteni ce i-au ajutat la inceputul carierei,Bill Goode si Bill Gates(nicio referire la fondatorul Microsoft).

18.Billy Idol:Pe numele sau adevarat William Michael Albert Broad,Billy Idol a declarat acum cativa ani intr-un interviu acordat Marthey Quinn ca a cautat un nume care sa fie ceva mai diferit de ce se auzea in industria muzicii punk pana atunci,nume Sid Vicious sau Johnny Rotten nefiind pe gustul lui.Iar intr-un interviu acordat pentru Behind the Scenes,VH1,numele sua provine de la modul in care il striga profesorul de chimie in liceu “Williams in idle” atunci cand nu era atent la ore,dupa cateva modificari ajungand la Idol.

19.Bjork:Originara din Islanda,tara in care numele Bjork este des intalnit si inseamna mesteacan,aceasta a renuntat la numele de familie pe care 90% din populatia pamantului nu il poate pronunta si a ramas cu adevaratul sau prenume.

20.Black Label Society:Cunoscut drept unul dintre cei mai “bad-ass” chitaristi din industrie,Zakk Wylde nu putea face parte decat dintr-o trupa lafel de “bad-ass”.Dupa ce au renuntat la numele original Hell’s Kitchen,baietii au ajuns la Black Label Society dupa ce au aflat ca sticlele cele mai bune de whiskey erau numite Black Label.O alta varianta la fel de convenabila ramane cea conform careia,dupa ce a inregistrat un demo cu Ozzy Osbourne,acesta i-a spus lui Wylde ca este “It’s so f*cking black.”

21.Black Sabbath:Dupa ce Toni Iommi a suferit accident care i-a mutilat degetele si a fost nevoit sa dea chitara cu un ton mai jos,soundul trupei era acum si mai greu de asimilat pentru public,fapt pentru care erau nevoiti sa gaseasca un nume care sa exprime cat mai bine profunzimea si diversitatea melodiilor pe care le canta.Putem crede cea mai cunoscuta poveste legata de numele trupei si sa spunem ca acesta provine din filmul horror lansat de Borris Karloff in 1963,Black Sabbath.

22.Blondie:Chiar daca legatura dintre numele trupei si parul blond IConic a lui debbie Harry este mai mult decat evidente,odata cu succesul niciun artist nu poate scapa de asa-numitele “zvonuri”.Debbie si-a numit prima data trupa Wind in the willos ca doua luni mai tarziu sa se opreasca asupra numelui The Stilettos.Ultima modificare a aparut dupa doar cateva saptamani,noul nume fiind Angel in the snakes,ultimul si cel mai de succes fiind insa porecla ei  din copilarie,Blondie.Odata cu succesul dobandit dupa primul album,disuctiile asupra numelui lor au aparut,ajungandu-se chiar la legaturi cu Hitler al carui caine se pare ca se numea Blondie.

Partea a 2-a va fi postata in cursul zilei de azi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu