vineri, 13 ianuarie 2012

Sex,Drugs,Rock N'Roll and Politics:O compozitie simpla,versuri "picante" si ceea ce a realizat Axl Rose prin "One in a million"


Primul cantec scris integral de Axl Rose nu avea cum sa fie decat controversat.De asemenea prima si singura compozitie,una simpla,ce-i drept facuta de acesta la chitara,pe doar 2 corzi.
Spre deosebire de structura acestui cantec,una simpla,usor de memorat de'a lungul anilor versurile si mai ales povestile din jurul acestora creeate de tot felul de grupari religioase sau parinti fara ocupatie au facut deliciul acestei partituri.
Bazat pe versuri injurioase care se invart in jurul unor teme care au facut valva de'a lungul decadelor,Axl sustine sus si tare ca acestea nu au fost menite sa jigneasca pe nimieni,mai ales gruparile gay sau persoanele de culoare datorita admiratiei sale fata de Elton John sau David Bowie si colegului sau de trupa,Slash a carui mama este de culoare.
Pe coperta albumului GN'R Lies,album de pe care este extras cantecul a fost facuta in asa fel incat sa semenea cu un articol de ziar,referitor la cantecul "One in a million" fiind scrise cuvintele "
This song is very simple and extremely generic or generalized, my apologies to those who may take offense."
Povestea care a inceput totul a fost experienta traita de Axl cand a venit pentru prima data in L.A unde a fost agresat de o persoana de culoare,de aici pornind toate discutiile legate de rasismul lui Axl.
Ideea rasismului a continuat in versurile "Police and niggers...get out of my way" si "Radicals and racists don't point your finger at me" si Jon Parales,critic muzical a tinut sa puncteze ca "Don't damn me" ar fi continuarea "One in a million" in care Axl incerca sa explice intelesul versurilor.
O poveste inca pusa sub semnul intrebarii cum ca in timp ce era singur in camera de hotel,in timpul turneului de promovare a albumului Appetite for Destruction un barbat a intrat peste el in camera si a incercat sa il violeze s-a spus ca ar fi principala sursa de "violenta" la atacul persoanelor cu diferite orientari sexuale,mai tarziu declarand ca nu este nici vorba de asa ceva printre influentele sale majore fiind Freddie Mercury ,Elton John sau David Bowie si spunand ca se considera o fire deschisa in ochi careia nu conteaza ce orientari sexuale sau preferinte ai avea.
O alta sursa inca nesfarsita de controvesre in legatura cu acest cantec a fost atacul la persoanele de culoare,"niggers" fiind un jargon folosit de Axl sin inafra acestui cantec,de asemenea spunand ca nu a fost cu intentie.
In '89,cand au fost chemati sa cante in deschiderea unor concerte Rolling Stones impreuna cu Living Colour,Axl a tinut mortis sa introduca "One in a million" in setlist'ul acelor concerte,spune chitaristul Vernon Reid,doar pentru al "tachina".
De asemenea intr-un interviu acordat pentru Rolling Stones in '89 a declarat:

"
somebody that is basically a pain in your life, a problem... the word nigger doesn't necessarily mean black",referitor la cantecul lui John Lennon,"Woman is the nigger of the world".
Slash,despre care s-a spus ca nu ar fi fost de acord cu versurile,fiind mulatru a spus:
"When Axl first came up with the song and really wanted to do it, I said I didn't think it was very cool... I don't regret doing 'One in a Million,' I just regret what we've been through because of it and the way people have perceived our personal feelings."


"I was pissed off about some black people that were trying to rob me. I wanted to insult those particular black people. I didn't want to support racism." a mai spus Axl.

"There's a lot of people who have chosen to use that song. However that song makes them feel, they think that must be what the song means. If they hate blacks, and they hear my lines and hate blacks even more, I'm sorry, but that's not how I meant it."

Odata cu lansarea acestui cantec pe un album ce nu a facut prea multa valva si nu se regaseste in majoritatea top'urilor,scaderea de la premiatul Appetite la Lies a fost pusa,de catre necunoscatori pe seama conotatiilor acestui cantec,nefiind ceva socant pentru ei faptul ca doar "Patience" a fost pe locul 4 in Billboard.
De asemenea,cei care asteptau oricepentru a spune ceva jignitor la adresa trupei,una dintre cele mai "rebele" la acel moment,a fost luat si numele lui Axl in calcul,ale carui initiale compun cuvantul WAR(razboi),nume cu care se semneaza(William Axl Rose)tocmai pentru ca ii plac aceste initial si cuvantul care iese duoa alaturarea lor,mai apoi lansand "Civil War",toate semnele de intrebare fiind parca sterse.

Daca e sa ma intrebati pe mine ce a vrut Axl sa faca cu acest cantec e simplu,sa contrazica,ceea ce a facut si ce a declarat ca ii place sa faca,ceea ce face in mod constant inca de la inceputuril GN'R si ceea ce il defineste,a vrut sa demonstreze ca nu ai nevoie de riff'ul din "Sweet Child O'Mine" sau solo'ul din "November Rain" pentru a creea un cantec bun,s-a bazat pe o structura simpla si pe niste versuri picante,la obiect,ofensatoare pe care toate lumea sa le inteleaga asa cum trebuie intelese si daca mai e ceva de completat sa fie intrebat in cadru unui interviu,lucru care se intampla si acum si...e ceva sa lansezi un album acum mai bine de 20 de ani si oamenii inca sa te mai inrebe de el.

1.Este "One in a million" un cantec bun?
2.Credeti ca acesta a fost cel mai "placut" mod(placut fiind un paradox pentru Axl) pentru a-si exprima gandurile si parerile?
3.A tinut Rose sa jigneasca pe cineva neaparat prin versurile acestea sau a fost doar o gandire fara bariere?
4.Credeti ca face referire in vreun fel la colegul sa de trupa,Slash?(daca e sa ne luam dupa ceea ce spune despre el de cand nu mai sunt o trupa am putea spune ca da...)


2 comentarii:

  1. Iti simt lipsa:) Iar nu mai apar postarile de pe blogul tau in blogger :(

    RăspundețiȘtergere
  2. @Carmen Pricop
    Stiu...de la inceputul lunii nu mai apar,inca nu stiu cum se rezolva chestiile astea.Trebuie doar sa astept ca sa isi revina.

    RăspundețiȘtergere