sâmbătă, 26 martie 2011

Sarbatoritul zilei:Steven Tyler(Aerosmith)


Astazi,pe data de 26 Martie avem 1 sarbatorit!
Steven Tyler:
Steven Victor Tallarico s-a nascut pe data de 26 Martie 1948 in Yonkers,New York intr-o familie cu gene multiple.Mama sa are stramosi din Polonia,Rusia si Anglia,tatal sau are stramosi in Italia si Germania si era pianist,iar Steven a simtit aceea legatura cu muzica din muzica tatalui sau.
La 16 ani formeaza The Strangeurs,prima trupa care mai apoi ii schimba numele in Chain Reaction,in care el era tobosarul iar mai apoi solist.A mai facut parte din nenumarate trupe locale.
A fost exmatriculat de la Roosevelt High School din cauza consumului de droguri si a reusit sa termine la Leonard Quintano for Young Professionals School in '67.I-a intalnit pe Joe Perry si Joey Kramer cu care avea sa formeze mai tarziu Aerosmith.Tyler,Hamilton si Perry aveau sa formeze trupa in jurul anului '70.In fostele trupe Steven fiind tobosar,dar avand si voce si multe alte instrumente la activ,acum au decis ca el sa fie solistul.L-au cooptat pe Joey Kramer(un prieten mai vechi de a lui Steven)la tobe si dupa ce trupa s-a mutat in Boston l-au luat si pe Tabano ca al doilea chitarist iar mai apoi in 1971 l-au cooptat pe Brad Whitford la chitara.
In '73 "Dream on" era pe locul 59 iar mai apoi in '75 si respectiv '76 au lansat "Toys in the Attic" si "Rocks"cu care au intrat in maistream.In '75 au intrat in Top 40 cu "Sweet Emotion" ca in '76 "Dream on" sa revina in top pe locul 6 urmat de "Walk This Way"ce a intrat repede in Top 10.Continua cu single'uri in Top 100;"Kiss and Queens","Draw the line" si "Chip away the stone".
Primele 5 albume ale trupei au fost placate cu platina si numite "Cele mai bune albume Hard Rock".
La inceputul anilor '80 dupa o decada intreaga de succese a venit si momentul caderii Aerosmith,cand Joe si Tyler au fost numiti Toxic Twins datorita consumului excesiv de heroina.Joe Perry paraseste trupa si incepe un proiect solo "The Joe Perry Project".In '80 il coopteaza pe Jimmy Crespo la chitara iar mai apoi Steven sufera un accident grav de motocicleta ce l-a "tinut pe bara" 2 luni,cat a fost spitalizat.De asemenea Whitford paraseste trupa si este inlocuit de Rick Dufay.Cu toate aceste schimbari si stilul haotic,consumul de droguri si noptile nedormite au inceput sa se simta pe scena in anii '80 cand Steven a si lesinat in timpul concertelor.
Pe 14 Februarie 1984 Joe Perry si Brad Whitford se intorc si fac parte si din emisiunea "Behind the Music" de pe Vh1.Odata cu intorcerea celor 2 si-au schimbat si impresarul si casa de discuri.S-au reunit ofical prin Back in the Saddle Tour dupa care a urmat albumul Done with Mirrors.Datorita(inca)consumului peste masura de droguri Steven a cazut pe scena in '84 in Illinois.Dupa acest eveniment nefericit colegii de trupa si-au dat seama ca nu se mai poate asa si l-au convins pe Steven sa intre intr-un program de dezintoxicare,in 1986.
Dupa colaborare cu Run-D.M.C pe melodia "Walk This Way",in '86 ce imbina foarte bine 2 stiluri atat de diferite si urate intre ele ,rap si rock,Aerosmith a facut trecerea catre "alta generatie" si a fost pe locul 4 in top'uri.
In 1987 au lansat albumul Permanent Vacantion ce a fost placat cu pltina si continea hit'urile "Rag Doll","Dude looks like a lady" si "Angel" ce au urcat rapid in Top 20.In turneul pentru promovare a albumului,in deschiderea concertelor au cantat cei de la Guns N'Roses.
In '89,2 ani mai tarziu lanseaza Pump ce urmeaza sa fie vandut in peste 10.000.000 copii si hit'urile "Janie's got a gun","Love in an elevator" si "What in takes" intra in top 10.Pentru melodia "Janie's got a gun",trupa a si castigat primul Grammy.In timpul unui concert Bon Jovi au aparut Joe Perry si Steven Tyler si au interpretat impreuna "Walk this way".Dupa Permanent Vacantion si Pump ,Steven Tyler a devenit unul dintre cele mai vandute nume din industrie.
In '92,cum Tyler se lasase de droguri,Joh Kalonder si cativa membri din trupa l-au numit pe Steven "dependent de sex"(puteau sa-l numeasca cum or vrea el,ramane unul dintre cei mai buni cantareti cu cele mai bune voci).
In '93 lanseaza Get a Grip ce devine cel mai bine vandut album al trupei in toata lumea,vadut in peste 15.000.000 copii,albumul continea hit'urile "Crazy","Amazing"si "Cryin'".
Dupa un turneu de 18 luni pentru promovarea albumul,in '95 membri trupei iau o pauza pentru a petrece mai mult timp cu familia.
In '98 "I don't wanna miss a thing" de pe coloana sonora a filmului Armageddon(in care a jucat Liv Tyler,fiica lui Steven)melodia a devenit single'ul numarul 1 al trupei si a fost pe locul 1 in Billiboard Hot 100.
In 2001 trupa a fost introdusa in Rock N'Roll Hall of fame,2 ani mai tarziu Steven Tyler primste gradul onorific de la Breklee College of Music si in 2005 de la University of Massachusetts Boston.In 2003 Steven a aparut la introducerea trupei AC/DC in Rock N'Roll Hall of Fame pentru a interpreta "You shook me all night long",in 2008 a aparut la ultimul concert a lui Billy Joel sustinu pe Shea Stadium si,tot in Iunie 2008 s-a facut Guitar hero:Aerosmith.Acum Steven Tyler face parte din juriul de la American Idol,impreuna cu Jennifer Lopez si Randy Jackson.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu