miercuri, 31 august 2011

De ce ascultam muzica?




Nu mai dau de cateva luni pe TPU.Da' cand dau ori nimeresc "vrun" cretin din ala de ma face sa ma intreb daca chiar fac parte din aceasi specie cu el ori dau de niste intrebari de ma lasa masca.
Si dupa cum stiti;
"Simplitatea e cel mai complicat lucru..."
Am vrut sa reflecatm asupra acestei intrebari ce poate parea atat de comuna iar pe de alta parte poate soca,lasa rece/masca,amuza,enerva etc etc prin raspunsurile ei.
Nu am raspuns la intrebarea unui utilizator care obisnuieste sa scrie tot felu' de chestii destepte(Ecea)din simplul fapt ca habar n-am.
O ascult,traiesc/ma regasesc prin ea,o iau cu mine peste tot,reprezinta mai mult decat niste simple cantece,ma fac sa reflectez asupra vietii si nu in ultimul rand imi umple sufletul si mintea.
Si totusi toate acestea parca nu sunt de ajuns de definitorii in descrierea acestui sentiment.Muzica ma impresoara si atat.
Bine inteles fiecare isi alege stilul propiu,artistul favorit,trupa favorita,probabil si un cantec pe care cand il aude i se ridica parul pe mana si il numeste favorit.De partea cealalta sunt cei care atunci cand aud o anumita persoana cantand sau un anumit cantec li se face rau si chiar daca majoritatea o numesc muzica ei o numesc gunoi auditiv sau...cum imi place mie "ciorba de peste"(nu de alta da nu cred ca e o chestie care sa imi provoace greata mai rau decat ciorba de peste).
Si revenind la muzica...
Inca de cand am facut acest blog am pornit de la premiza ca rock'ul nu este ceva pentru toata lumea,si mai ales sub genuri ca Black,Death Metal si orice alt gen numit "heavy" fiind cosiderat asurzitor si numit "sunet" fara mesaj.
Ei bine,pe langa faptul ca nu au cel mai mic gram de creier,persoanele care afirma acest lucru nici macar nu au ascultat o melodie rock vreodata,si,cum era si normal,intr-o lume plina de stereotip'uri,contradictii si conceptii in care marea majoritate are ultimul cuvant,daca nu esti facut la matrita esti considerat "ciudat",satanist,gay sau emo.Ma rog,nu vorbim de comunisme(voi face o postare separata pentru asta)ci despre cum ne cuprinde si tine asa o vreme muzica buna.
Bine,si daca tot am inceput subiectul "rock si cei ce il asculta" hai sa mai zic cate ceva in jururl acestei idei;
Daca nu simteam inca de la prima melodie ca sunt facuta pentru rock,nu ma aventuram in acest gen pe care nu multi il inteleg.Am simtit o legatura speciala,si pentru cei care asculta doar comercialisme,fara mesaj si doar bum-bum nu au cum sa inteleaga cu melodia,in cazul meu "Welcome to thye jungle",poate parea una fara mesaj dar pentru mine a avut,unul imens,urmata de melodii mult mai "hard" sau mai soft am facut aceea legatura imediata cu rock'ul si,trecuta de la Lady Gaga la Puya si ivers am stiut ca asta pe pentru mine!
Stiam ca ce ascultam nu era muzica,ceva ce sa ma completeze,sa ma inteleaga,sa ma asculte si eu sa il ascult pe el(ma rog,pe ea-muzica-),era doar un ritm pe care imi miscam curu' si atat.
Pot spune cam pana la rock nu am ascultat vreodata o muzica cu mesaj.Ma rog,mai asculta mama in masina o Metallica,un GN'R,favoritul ei Eric Clapton sau dragostea ei secreta(Ooops)Elvis Presley dar nu aveam de gand sa o digerez si dadeam pe radio,la comercialisme(numai eu stiu cat regret toti anii in care mi-am otravit creierul).
Stiu sigur ca rock'ul e pentru mine,cu toate sub gen'urile lui.Mai stiu si ca nu mor daca ascult un pop(de calitate),de fapt chiar imi place(sa se sublinieze DE CALITATE),blues si jazz,orice melodie cu mesaj,orice foloseste mai mult de 35 cuvinte pentru exprimare repetate la infinit si orice care ma prinde de prima data,cel putin la mine asa e,daca la prima ascultare nu imi intra la sufletel asa va ramane pentru totdeauna.
Stiu foarte bine ca este pentru mine,ma descrie perfect si unele melodii mi se potrivesc manusa,stiu ca este superb,ascultabil,digerabil(cel putin de stomacul meu),il iubesc pentru ca este neinteles(exact ca mine),iubesc faptul ca oamenii ma considera ciudata si sunt innebunita dupa riff'urile de chitara,cand aud un solo facut ca la carte mi se ridica parul pe mana,daca aud sunetul tobelor se creeaza acea legatura creier-melodie si ramane asa ceva timp.Stiu toate astea dar tot nu pot definii rock'ul(si orice alt gen de muzica buna),nu pot spune ce inseamna pentru mine(dar cred ca voi incerca) dar stiu sigur ca este pentru mine,ma simt mandra ca fac parte din minoritate,sunt o mica satana si iubesc chestia asta.

Mi-e al naibii de greu da...ok,o sa incerc sa fac o lista relativ scurta cu ce reprezinta muzica pentru mine/cum o percep/de ce o ascult si cum ma face sa ma simt:

-Mi-ar sta mancarea in gat dimineata daca nu mi-as incepe ziua cu "Here comes de sun". -Nu as accepta sa apuna soarele fara sa ascult "Kashmir"(la naiba,cand ma prinde,nu imi mai da drumu'. -Daca se lasa intunericu' fara "Fear of the dark" chiar mi se face frica. -N-as putea sa merg la un drum mai lung de 4 ore fara "Born to be wild"... -Iar in ora de mate nu as rezista cu sarguinta fara "Hey stoopid". -Dupa cum am spus,o sa mi-o pun prima data pe "Touch too much"(si daca tot am zis asta,acum chiar mi-a venit sa va intreb pe ce melodie v-ati pus-o/ati vrea sa v-o fi pus sau urmeaza sa v-o puneti?)(pura curiozitate). -Si desi stau la etaju' 1 si merg pe scari imi pun cele 30 sec. din "Love in an elevator". -"You shook me all night long" ma linisteste,"Estranged" ma face sa urlu' dupa o vodka,"Talk dirty to me" ma face sa...s-o lasam asa,"Jump" imi provaca efectu' spontan,"I wanna be sedate" ma face sa ma gandesc de 2 ori si "Turn the page",dupa ce imi da o stare de tot rahatu' ma face sa imi dau seama ca si maine va rasarii soarele,tot ce am facut azi va fi uitat si nu trebuie sa regretam absolut nimic din ceea ce am facut.(Stati asa ca mai am). -Nu pot sta mai mult de 2 ore fara muzica,simt ca ma sufoc. -Headbanging'urile fac bine,te scapa de eventualii paduchi.Sfat:Stati departe de orice,masa,scaun,televizor(orice cu colturi ascutite,manere,lame taioase). -Rock'ul a revolutionat multe lucruri:2 dintre cele mai importnate sunt riff'urile si solo'urile de chitara. -Cand aud orice sunet(bine realizat) mai moale sau mai dur scos dintr-o chitara parca ma "paleste" cineva cu o vaza peste ceafa si ma trezesc intr-un univers paralel plin de plete/piele/motoare/whiskey si rock.
-Orice solo de tobe imi rasuna in cap si in inima pentru o buna bucata de timp.
-Ma linisteste. -Ma agita. -Ma face sa zambesc. -Ma face sa plang. -Ma face sa vreau sa lovesc pe cineva/ceva. -Imi face foame:)). -Nu cred ca am facut vro' tema vreodata fara fundal muzical. -Vocea lui Lemmy imi emana putere/duritate/heavy metal. -Nu concep sa treaca o zi fara Led Zeppelin. -Uneori nu ma pot exprima sa cum vreau,Metallica imi sare in ajutor. -Sunt constienta ca rock'ul a fost o salvare pentru mine. -Poti asculta orice gen existent in lume,nu te va prinde o melodie mai mult decat o balada rock. -Nu stiu ce m-as face fara melodiile celor de la Lynyrd Skynyrd. -Cand aud orice melodie rock interepretata de o femeie ma face sa ii multumesc lui Dumnezeu ca n-am boase. -Pentru mine rock'ul nu e doar muzica,e un mod de viata.

Si aceste idei pot continua la nesfarsit.Am scris atat,mi-am stors creieril si totusi...De ce ascultam muzica?
Nu pot definii sentimentul.

Muzica nu trebuie definita,doar ascultat si traita.

Acestea fiind spuse eu mi-am cam terminat treaba cu aceasta postare si mi-am dat seama in sfarsit ca muzica si motivul pentru care o ascultam(sau ma rog...eu)nu are o definitie,e ceva magic si daca gasesti acel gen de muzica,artist,melodie care sa fie facuta "pentru tine" atunci te poti declara un om fericit.
Pentru unii sunt doar versuri,sunete.Pentru mine e viata!

Acum ca am facut si paranteza de final,chiar ca o sa inchei(parca tot simt nevoia sa mai spun ceva).Din pacate nu mai am ce asa ca o sa va las cu deja bine-cunoscutele intrebari(ceva mai multe de data asta).

1.Pana la urma...De ce ascultam muzica?
2.Ce gen va reprezinta cel mai bine?
3.Ce subgen al rock'ului va reprezinta cel mai bine?
4.Care este artistul vostru preferat?
5.Care este trupa voastra preferata?
6.Care este melodia voastra preferata?
7.Care sunt melodiile ce va starnesc anumite sentimente si care sunt acelea?
si 8.Ce postare de acest gen ati vrea sa fac pe viitor?

11 comentarii:

  1. 1.O stare de bine (cred eu), dar poate fi si o stare de nebunie :))
    2.Aici cu genurile e alta poveste, ascult cam multe "amestecaturi": heavy,thrash,black,death,symphonic,glam,alternativmetal etc.Niciodata n-am mers pe un singur gen/subgen.
    3.:-??, cu siguranta mai multe
    4.Layne Staley,Jim Morrison,Robert Plant, Manson, Varg Vikernes.
    5.Alice in Chains, The Doors, Led Zeppelin, MM si Burzum
    6.Din nou, am mai multe preferate.

    RăspundețiȘtergere
  2. 1. O ascultam pentru ca ne place, pentru ca umple acele goluri pe care altceva nu le-ar putea umple. O anumita muzica ne linisteste, in alta ne regasim, pe alta o ascultam doar pentru ca ne simtim extrem de bine in timpul acela.
    2.-3. Nu am unul anume, sau poate inca nu l-am descoperit. . cred ca mesajul transmis ne reprezinta cel mai bine, nu neaparat un gen, sau un subgen. Insa fara indoiala, prefer rock-ul.
    4. Steven Tyler
    5. Era Europe, insa acum sunt mai multe: Europe, Aerosmith, Nightwish.
    6. "Don't Cry".
    7. "I Don't Want To Miss A Thing", "Don't Cry" . . poate cel mai potrivit cuvant este'fragilitatea'. "Carpe Diem Baby"- evindent la care indeamna titlul . . sa traiesc clipa.
    8. Poate "Diferenta dintre doar a-ti placea rock-ul si a-l considera un stil de viata".

    RăspundețiȘtergere
  3. 1. Pentru ca ma defineste ca om
    2.Psychedelic,glam rock,heavy metal
    3.Multe
    4.Paul McCartney,Bob Dylan,Robert Plant,Jim Morrison,David Bowie
    5.The Beatles,The Doors,Led Zeppelin,Yes,Megadeth si multe altele
    6.The Doors-Love Street,The Beatles-Yesterday,David Bowie-Ziggy Stardust,Bob Dylan-Emotionally Yours,Rammstein-Donaukinder
    7.Foarte multe dar cea mai patrunzatoarea este David Bowie-Life on Mars
    8.Tot mai multe postari "de suflet"

    RăspundețiȘtergere
  4. 1.Pentru ca ne ajuta sa avem,sa amplificam sau sa diminuam anumite stari,in anumite momente.
    2.3.Probabil hard rock-ul,dar ascult si alte genuri.
    4.Steven Tyler,Axl Rose,Slash,Sebastian Bach,Kurt Cobain,Bret Michaels.
    5.Guns N'Roses,Aerosmith,Skid Row,Nirvana,Poison.
    6.Aerosmith-I don't wanna miss a thing
    7.Guns N'Roses-Patience-liniste,calm
    Aerosmith-Pink,Love in an elevator;Poison-Nothing but a good time;Guns N' Roses-Paradise City-stare de bine generala
    Skid row-Piece of me-incredere
    Aerosmith-I don't wanna miss a thing;Poison-Something to belive in-nu prea pot sa descriu :-?
    Si lista poate continua.

    8.Apreciez cam toate post-urile de pe WarN'Riot,indiferent de categorie,deci mi-e indiferent,atata timp cat exista.

    RăspundețiȘtergere
  5. 1.Pentru ca...umm,nu prea stiu ce sa zic.Vorba ta,nu pot defini muzica.Este mirifica,este fenomenala 8-> Muzica parca te duce intr-un alt univers,te face sa visezi,e ca si un drog.
    2 si 3.Hard Rock-ul e preferatul meu,apoi urmeaza Heavy Metal,Glam,Punk,Black,Grunge,Thrash,Speed,Psychedelic,Progressive
    4.Nu am doar unul,Duff McKagan,Slash,Randy Rhoads,Yngwie Malmsteen,Jason Becker,John Lennon,George Harrison,Kurt Cobain,Paul McCartney,Robert Plant,Ozzy Osbourne,Jimmy Page,Jim Morrison...mai,multi
    5.Guns N'Roses
    6.Nu pot spune...fiecare melodie are ceva special care te duce intr-un loc mirific
    7.Imi plac melodiile care te induc in eroare,care te pun pe ganduri..nu stiu cum sa le numesc,melodii psihologice...Stairway To Heaven,Child In Time,Imagine,si multe altele.
    8.Sincer nu stiu :-?

    RăspundețiȘtergere
  6. 1. O folosim drept coloana sonora, din punctul asta de vedere, viata bate filmul. Este unul dintre cei mai buni stimulanti pe care l-ar putea cere cineva pentru imaginatia sa. O folosim ca sa ne alteram emotiile.
    2. Alternative (rock, electronica, indie etc)
    3. Alternativ, psychedelic.
    4. Nu pot doar unul, top ar fi: Brian Molko, Chris Corner, Ringo Starr, Morissey, Damon Albarn, Jonny Greenwood, Amy Winehouse, Joan Jett, gata ma opresc =))
    5. Placebo. Nu e tocmai "hard rock" dar este trupa mea preferata.
    6. Probabil "Across the universe".
    7. Melodiile care ma "ating" deobicei sunt de 2 feluri: melodii de vara, care imi aduc aminte de copilarie, de prieteni si de tot ce mi-a placut; melodii "de tigara nocturna", melancolice, nu neaparat triste.

    RăspundețiȘtergere
  7. N-am vazut 8-ul. Imi place ideea lui innocent phantom.

    RăspundețiȘtergere
  8. 1.Pentru ca ne da viata, ne indeamna sa fim liberi, sa facem orice vrem...Emil Cioran a spus:"Daca nu am fi avut suflet ni l-ar fi dat muzica."
    2.Rock
    3.Multe...dar in special hard si heavy
    4.Angus, Slash, Bon Scott...
    5.AC/DC
    6.Thunderstruck
    7.Multe...dar in special Thunderstruck.Melodia aia ma face sa beau juma' de litru de whiskey dintr-o inghititura, sa dau foc la casa:))...sa fiu "lovit de tunet"
    8.Una aproape la fel, dar mai lunga

    RăspundețiȘtergere
  9. 1-Muzica e lucrul pe care il avem cel mai aproape de magie:x
    2-Rock
    3-Grunge ..nu mai detaliez spun un singur cuvant :Nirvana dar pot spune si hard si heavy
    4-Kurt Cobain si Steven Tyler (respect pentru cei doi)
    5-Nirvana
    6-I don't wanna miss a thing
    7-Muuulte..Smoke on water de exemplu imi ridica parul in sus..I don't wanna miss a thing ma face sa plang..Come as you are sa visez:X
    8-nu am idei

    RăspundețiȘtergere
  10. 1. Eu am început să ascult muzică (aleasă de mine şi nu ce îmi punea mama să ascult) pe la vreo 8 ani. Sincer, atunci ascultam Enrique Iglesias pentru că arăta bine =)) Din partea mea putea să cânte şi manele că pe atunci nu mi-ar fi păsat. Când am mai înaintat în vărstă am început să ascult Shakira, Madonna, Rebelde (numai eu ştiu ce nervi am avut când am găsit 6 CD-uri originale cu ei.. ca şi cum nu aş fi putut să dau banii pe altceva). Le ascultam pe astea pentru că îmi plăcea să dansez ca ele.. sau măcar să încerc. Apoi am dat de Michael Jackson. Mi-a plăcut de el pentru că deja ştiam engleză şi adoram versurile, îmi plăceau coregrafiile şi mă durea în paişpe de zvonurile că era pedofil. Încă de atunci începusem să ascult muzică relativ bună pentru că simţeam furnicături în stomac când auzeam un solo făcut de blonda aia care cânta cu Michael, şi un ritm minunat susţinut de tobe. Apoi am descoperit Give in to me şi pe Slash cu a lui chitară şi atât mi-a fost ca să mă apuc de rock \m/
    Deci ca rezumat la toată povestea pe care am înşirat-o, nici eu nu ştiu de ce :)), ascult muzică pentru chitări! Dacă se aude o chitară electrică pe fundal (preferabil mânuită de un pletos =p~) atunci sunt şanse mari să îmi placă mult melodia :)) Plus că găsesc inspiraţie în ea (mai nou încerc şi să compun :)))
    2.Rock!
    3. Hard rock, heavy metal, rock n`roll \:D/
    4.Jon Bon Jovi şi Slash
    5.Bon Jovi
    6. Dry county- Bon Jovi; Paradise city- GnR
    7. Poate că o să sune ciudat pentru o obsedată de Bon Jovi ca mine, dar melodiile de le Scorpions chiar mă "prind" cum se zice :)) Melodie ca You and I devin visătoare la băiatul de care îmi place şi pe fruntea căriua scrie INTANGIBIL!
    Melodie ca Rock zou like a hurricane mă face să ma zbengui prin casă şi să rockez podelele :))
    şi tooot aşa.
    8. Orice postare în care îţi dai cu părerea şi apoi ne ceri părerea este bun-venită >:D<

    ps. scuze pentru romanul de la punctul 1. nu am mai stiut cand sa ma opresc :))

    RăspundețiȘtergere
  11. 1.Pentru ca ne simtim foarte bine ascultand-o.Eu una nu as putea trai fara muzica
    2.Ar fii mai multe
    3.Aproape toate
    4.Elvis Presley,George Michael,Freddie Mercury,Bruce Springsteen,David Bowie si multi altii
    5.Queen
    6.Nu pot alege doar una
    7.John Lennon-Imagine,George Michael-Praying for time si Queen-Is this the world we created?.
    Melodiile astea ma fac trista doar ascultandu-le si gandindu-ma la ce a fost lumea inainte si ce a ajuns acum.
    8.Orice vrei

    RăspundețiȘtergere