sâmbătă, 20 august 2011

La multi ani,Robert Plant."Cel mai bun solist din istorie" implineste astazi 63 de ani!



Copilaria,primele legaturi cu muzica si influenta din partea lui Elvis Presley:

Robert Anthony Plant s-a nascut la data de 20 August 1948 in West Bromwich,Birmingham,Anglia.Chiar daca s-a nascut in Bromwich,acesta a crescut in Kidderminster,Worcestershire intr-o familie ce nu avea nici o legatura cu muzica.Tatal fiind inginer si mama casnica,Robert,copil fiind si-a dezvoltat dragostea fata de muzica de unul singur.
La doar 10 ani,micul Robert isi aminteste cum se ascundea in curtea din spate sau in spatele pomului de Craciun si incerca sa il imite pe "rege"(Elvis Presley).
La o varsta mai mult decat frageda acesta paraseste scoala si "obsedat" de muzica si-a indreptat atentia catre blues si dezvolta o adevarata pasiune fata de acest stil muzical.
La 16 ani a plecat de acasa si isi aminteste:
"I left home at 16", he said "and I started my real education musically, moving from group to group, furthering my knowledge of the blues and of other music which had weight and was worth listening to." A trecut de la trupa la trupe,nici una importanta,doar trupe locale,grupuri muzicale ce activau in cluburile din oras.Dar totodata acesta a lucrat in mai multe domenii,de la constructii pana la vanzator de ziare(o perioada foarte scurta).
De'a lungul carierei sale muzicale locale a ajuns sa cante in trupa Band of Joy(psychedelic rock)alaturi de John Bonham.Toata lumea ce il auzea il numea "Young man with a powerful voice".

Intalnirea cu Jimmy Page si inceputurile Led Zeppelin:

In 1968,Jimmy Page era in cautarea unui solist pentru trupa sa.Prima lui obtiune a fost Terry Reid dar dupa ce l-a auzit pe Robert cantand a spus:

"When I auditioned him and heard him sing, I immediately thought there must be something wrong with him personality-wise or that he had to be impossible to work with, because I just could not understand why, after he told me he'd been singing for a few years already, he hadn't become a big name yet. So I had him down to my place for a little while, just to sort of check him out, and we got along great. No problems."

Robert Plant si Jimmy Page au inceput sa scrie impreuna in cateva saptamanii.Robert il cheama pe John Bonham pentru a forma o trupa la care s-a alaturat si John Paul Jones si astfel a inceput Led Zeppelin.La inceput erau numiti noii "The Yardbirds" si nodata cu primul album trupa a fost catalogata ca una Heavy Metal,baietii nevrand sa incadreze Led Zeppelin intr-un anumit stil muzical.

Accidentul din '75,turnee anulate si tragica moarte a fiului sau:

In anul 1975 si sotia sa din aceea vreme,Maureen au suferit un grav accident de masina un Rhodos,Grecia.
Acesta a amanat pentru cateva luni m
unca si inevitabil data la care trebuia sa fie lanzat cel de'al 7'lea album Led Zeppelin,Presence.
Odata cu amanarea lansarii albumului,trupa a anulat si concertele programate pentru pentru aceea vreme,Robert trebuia sa se recuperze.
2 ani mai tarziu,in '77 se pare ca necazurile continua pentru familia lui cand fiul sau in varsta de doar 5 ani moare din cauza unei infectii stomacale.
Intraga familie era devastata si,de asemenea au anulat concertele programate pentru ca starea lui Robert nu era una tocmai buna.Moartea fiului sau,Karac l-a inspirat sa scrie "All my love",single extras de pe ultimul album al trupei,In Trought the Out Door.

Prezenta scenica si influenta fata de ceilalti artisti:

Robert Plant nu este cunoscut doar ca unul dintre cei mai buni solisti ai tuturor timpurilot pentru vocea sa aparte ci si o anumita persoana pe scena.O energie aparte,genul aceea de energie fara de care nu poti intra in istoria rock'ului ca un solist adevarat.
pe langa calitatile vocale iti trebuie una dintre calitatile de baza in aceasta industrie;cea de a tine publicul in pricioare.
Calitate pe care Plant o are din plin,de care uneori abuzeaza(intr-un mod placut).
Este cunoscut ca unul dintre cele mai carismatice personaje din lumea muzicii si fara dar si poate este unul dintre cei mai mari "showmeni".

Parul mare,auriu lasat sa cada in bucle dulci pe umeri si stilul vestimentar ce a facut trupa Led Zeppelin sa nu revolutioneze doar lumea muzicala cat si cea a modei l-au facut pe Robert sa fie una dintre cele mai cunoscute fete din muzica internationala.
Prezenta scenica nu putea fi trecuta cu vederea si doar daca erai surd sau orb nu puteai tresarii la un concert Led Zeppelin.Poate nu aveau in acele vremuri efecte speicale ca acum dar cu siguranta energia baietilor tinea publcul "in flacari" mult mai bine decat ar fi facut-o un artificu sau o lumina de acum(inca un aspect prin care se deosebeste muzica de azi d emuzica buna).Sariturile,bataile din palme,modul in care isi apleca capul si celebra pozitie cu mainile in sold l-au facut inconfundabil.
Stilul sau aparte,personalitatea si miscarile au influentat numeroase legende rock si inspirat nume ale muzicii pop(ma rog,am vazut si eu asta pe un site,nu am retinut cine).Axl Rose sau Steven Tyler sunt doar 2 nume de legenda ce au preluat din repertoriul miscarilor lui Robert si le-au transpus in propia persoana si facut show'uri de exceptie.

Prezentul,viata de familie si mostenirea lasata in urma:

Ar fi o minciuna sa spun ca stiu evolutia lui Robert Plant dupa perioada Led Zeppelin in amananunt.
Tot ce stiu cat de cat este ca dupa despartirea led Zeppelin a mai colaborat cu Jimmy Page la sfarsitul anilor '90.De asemenea a format o trupa folk numita Priory of Brion la inceputul anilor '00,intre anii 2002-2007 a inregistrat alaturi de The Strange Senastion(eu una nu am auzit de nici unii enumerati pana acum) si timp de un an(2007-2008) a colaborat cu Alison Krauss.

Primul mariaj a inceput pe data de 9 Noiembrie,1968 cu Maureen Wilson cu care are 2 copii si cu care l-a facut pe Karac.O fiica,Carmen Jane(nascuta in 1968) si Logan Romero(1979).Cuplul a divortat in August 1983 datorita infidelitatii lui Robert,acesta incepuse o relatie cu sora lui Maureen,relatie din care a rezultatJesse Lee(1991).

Nu ma mai repet prin a spune ca este unul dintre cei mai buni solisti,considerat de catre mine si multi altii cea mai mare voce din istoria muzicii.Fapt ce se confirma si prin locurile din top'urile de profil.
In 2006 revista Hit Parade l-a plasat pe locul 1 in Top 100 Greatest Metal Vocalist off All-Time,Mercury fiind pe 6 in acel top.
2 ani mai tarziu revista Rolling Stone il plaseaza pe locul 15 in Top 500 Greatest Singers off Al Time,Planet Rock face un sondaj un an mai tarziu in care Plant este votat numarul 1.O Magazine(asta nu era revista de moda:-?)l-a plasat pe un loc bun in lista "Artistii secolului" si pe locul 8 in Top 100 Greatest Singers.
Pe 20 Septembrie 2010 National Public Radio(NPR) l-a trecut in lista "50 Great Voices".

La multi ani,maestre!

4 comentarii:

  1. Sir Robert Plant:>
    Si in concertul din 2007 se vedea clar ca inca are o voce de exceptie.Una dintre cele mai formidabile voci din rock.Led Zeppelin - Robet Plant - Jimmy Page - John Paul Jones - John Bonham.
    Legends, history and heavy metal.\m/
    La multi ani!

    ^:)^Robert Plant^:)^

    RăspundețiȘtergere
  2. @DarkEmpire
    O adevarata legenda.
    Chiar,tu nu scrii nimic despre asta?
    Ma asteptam sa fii primul care il omagiaza:))

    RăspundețiȘtergere
  3. Eu sincer nu stiam ca azi e ziua lui. Oricum merita un big hug de la toti 'satanistii''!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Maverick
    Si AnaisC. face,din nou un bine comunitatii "sataniste":-"

    RăspundețiȘtergere