luni, 22 august 2011

Cum se face un top...


Multi cititori si colegi de breasla m-au intrebat cat de greu/plictisitor sau incitant/placut este sa faci un Top cu mai mult de 50 pozitii.
Si avand in vedere ca am de ceva vreme WarN'Riot si am facut peste 20 top'uri ma gandeam ca v-ar interesa cam cum decurge procesul de creatie povestit de catre un blogger cu experienta:-".
Daca e trecut de 11 noapte,nu ai baut nici un strop de cafea in ziua respectiva,toti trag de tine si te intreaba cand mai postezi ceva si catelu' latra ca disperatu' la manelele de la etaju' 5 e al naibii de greu,daca e undeva dimineata sau pe la mijlocul zilei si ai creierii limpezi e mai mult decat placut(mai ales daca folosesti poze).
Deci,acesta ar fi primul pas,concentrare si vro' juma de litru' de cafea.
Daca folosesti poze si faci un top cu mai mult de 50-70 pozitii lasati visele erotice sa curga.Daca nu aveti poze,nimicmai simplu' ar trebuii sa va simtiti foarte bine ca la orice rand cautat pe Google,orice informatie nou dobandita va mai mareste cutiuta cu cunosctiinte muzicale inca ceva,si eu una pot sa spun ca majoritatea cunostiintelor pe care le dobandesc acum le-am aflat in timp ce faceam top'uri.
Si totusi...propiu zis cum se face?
Ok,hai sa va spun cum am facut Top 200 Greatest Rock Albums off Al Time:
In primul rand deschizi un folder word(eu una am vro' 5 in calculator;Top,Melodia zilei(unde imi notez toate melodiile din rubricile aferente),Blog(unde scriu mai tot ce am de gand sa va arat voua),Quotes(unde trec toate citatele ce urmeaza sa fie publicate pe blog timp de o saptamana) si Evenimente(o lista cu toate zilele de nastere ale legendelor rock'ului))si notezi acolo toate albumele ce iti vin in minte(eu una asa am trecut vreo 70)apoi,vazand ca numarul ce rezulta din capusorul tau nu este unul satisfacator dai un search pe Google cu 100,200 sau 500 Greatest Albums off Al Time,sau poti da direct cu cautare catre cele rock.Apoi notezi restul pana la pozitia pe care ti-ai planificat-o cu albumele pe care,din propia memorie le stii ca fiind cele mai bune.
Un Top de acest gen,in care nu este nici o imagine care sa ocupe locul si sa fure ochii cititorului trebuie sa fie impecabil avand in vedere ca sunt doar pozitiile trecute trebuie sa fi atent atat la scriere cat si la ordonare.
Dupa ce ai facut o lista cu 200 dintre cele mai bune albume rock din istorie le vei ordona intr-un top.
Nu de prima data,le scrii,prima data intr-o ordine provizorie,cat de cat care dupa aceea urmeaza sa fie modificata de peste 7 ori(ma rog,poate sunteti mai breji ca mine si n-o modificati decat de 5 ori).Il admiri de 100.000 de ori,apoi il mai dmiri oleaca si abia apoi te apuci de modificat,te obisnuiesti cu toate pozitiil si te asiguri ca toate sunt cum ti le-ai imaginat si cum ti se pare ca arata cel mai bine.
Dupa ce in sfarsit toate sunt la locurile lor si tie tie se pare ca sunt impecabile te intorci si te uiti la ultimile 20 de locuri (in acest caz 200-180),din simplul fapt ca(mie cel putin)ultimele locuri mi se par cele mai anapoda din tot top'ul.Pentru ca,logic au fost primele nume trecute si pentru ca erau primele pe care le treceati ofical in top nu v-ati dat toata silinta necesara pentru a fi perfecte.
Dupa ce v-ati asigurat ca este gata,cel mai simplu mod este sa dati un copy/paste si sa il publicati pe blog.Daca va tine memoria laptop'ului si nu explodeaza,ca al meu de la 20 de poze in sus atunci pregatiti imaginile si daca nu v-ati prins(nu de alta da mie mi-au luat 6 luni sa aflu asta)puteti incarca 5 poze de odata.
Top'ul e publicat,si aceasta fiind cea mai simpla varianta,doar lista propiu zisa hai sa vedem cum procedam la cele cu imagini sau coduri incorporate de pe YouTube.
Nimic mai simplu,la cele cu poze salvat imaginile dinainte(eu le am pe toate clasate pe foldere separate,vreo 70 in total) iar la cele cu coduri de pe YouTube adaugati link'ul respectiv inca de cand este o lista si cand urmeaza sa il publicati pe blog dati un click si inserati codul de la video'ul respectiv.

Am scris aceste randuri pentru cei ce nu au facut pana acum un Top mai mare de 50 pozitii si probabil va ganditi ca va fi greu.
Aceasta este doar o sugestie,modul prin care il fac eu (si care,intr-un final s-a dovedit a fi cel mai eficient),dar,ma rog toata lumea are propiul mod de a face orice.
Sper ca v-am ajutat si daca evti vreo intrebare(persimt eu ca vor fi destule) va ajut cu cea mai mare placere.
A venit timpu' sa va si intreb:))
1.V-a ajutat cu ceva aceasta postare?
2.Despre ce altceva ati vrea sa mai fac astfel de postari?
3.Voi cum faceti un top?

De asemenea felizitari pentru cei ce au avut rabdare sa citeasca pana la sfarsit si au mai si inteles ceva.

4 comentarii:

  1. Pai,postarea m-a ajutat,dar nu cred ca voi face vreodata un top 'serios',adica peste 50 de locuri,din pura lene.

    Nu depun atat de multa munca ca si tine la topuri.Locurile imi vin in minte pe moment,iar daca nu scriu postarea chiar atunci,uit totul(asta s-a intamplat de vreo 2 ori).

    Oricum,buna postare,mai ales pentru blogerii incepatori.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Andreea McKagan
    Sper sa ajute pe cineva ceea ce am scris eu:)

    RăspundețiȘtergere
  3. Uau, deci tu '' lasi visele erotice sa curga'' cand faci un top? nici nu vreau sa te vad atunci cand creezi un asemenea top :))

    RăspundețiȘtergere
  4. @Maverick
    Ohh da,curg,in valuri cand fac un top cu poze.
    Numa eu stiu ce transpirata eram dupa ce am terminat Top 80 Hottest Rock Stars=))

    RăspundețiȘtergere